Apáról fiúra szállt a királyság Bhutánban

2006.12.16. 12:14
A bhutáni király átadta a hatalmat fiának, Dzsigme Keszar Namgyel Vangcsuk koronahercegnek, a tervezettnél több mint egy évvel korábban, jelentették be szombaton tisztviselők és a helyi sajtó.

Druk Gjalpo Dzsigme Szingje Vangcsuk király már alá is írta a hatalom átadásáról szóló rendeletet a kormány még csütörtökön tartott rendkívüli ülésén, amelyen részt vettek a királyi tanácsadói testület tagjai is.

Az 51 éves Vangcsuk király tavaly decemberben jelentette be, hogy fia javára lemond a trónról 2008-tól, amely évben demokratikus választásokat tartanak, először a kis buddhista királyságban. Az India és a Kína között elterülő országban a király javaslatára váltja fel parlamentáris demokrácia a monarchiát, illetve fogadják majd el népszavazáson az első alkotmányt.

Az egyelőre nem tudni, hogy a király miért döntött a hatalom átadásának előrehozataláról. Azt sem közölték, hogy a 26 éves koronaherceget mikor koronázzák meg.

A mintegy 700 ezer lakost számláló Bhutánban 1907 óta uralkodik a Vangcsuk-dinasztia. Druk Gjalpo Dzsigme Szingje Vangcsuk király 17 éves korában, 1972-ben lépett trónra.

Bhután az utóbbi évekig szinte érintetlen maradt a külvilágtól, csak korlátozott számban engedtek be külföldieket az országba. A televíziózás csak 1999-ben jelent meg Bhutánban, az internet pedig egy évvel később tört be.  • Hírek
  • Hírek