Mátyás
-6 °C
1 °C

Atom- helyett konyhás botrány a Nagy Péter cirkálón

2004.04.28. 17:13
Sikkasztásért öt évi börtönre ítélték a Nagy Péter orosz rakétacirkáló kapitányának pénzügyi-gazdasági segédtisztjét. A zászlóshajón akkor kezdődött vizsgálat, amikor az orosz haditengerészet parancsnoka bejelentette: az atommeghajtású cirkáló műszaki hibás. és bármikor felrobbanhat.
Az orosz Északi Flotta helyőrségi bírósága szerdán 9 millió rubel elkobzását is elrendelte Gyenyisz Dolgacsovtól, aki a valóságosnál többet könyvelt el a zászlóshajó élelmezési költségeire, és meghamisította a legénység ellátmányának elszámolását is - jelentette a Lenta.ru internetes lap.

Fedélzeti szemle

A nehézcirkálón két hete zárult le az a vizsgálat, amelyet az orosz haditengerészet parancsnoka rendelt el márciusi botrányos fedélzeti szemléje után. Vlagyimir Kurojedov akkor közölte, hogy az atommeghajtású Nagy Péter műszaki hibás és bármikor felrobbanhat. Igaz, kisvártatva helyesbített, hangsúlyozva, hogy nincs nukleáris biztonsági veszély a zászlóshajón.

Nem aggasztó az atomreaktor

A vizsgálóbizottság nem lelt semmi aggasztót a Nagy Péter atomreaktora környékén, leleplezett viszont számos más szabálytalanságot, sőt bűncselekményt, beleértve 14 millió rubel értékű berendezés eltűnését. Mindamellett Dolgacsov beérte a pénzzel: felszereléseket nem lopott, és így nem veszélyeztette a rakétacirkáló harckészültségét.

Közvetett kritika

A botrányos epizód hátterét kutató megfigyelők azt latolgatták, hogy a flottaparancsnok súlyos kifogásainak valódi címzettje a zászlóshajó kapitánya, Vlagyimir Kaszatonov volt. A parancsnok ugyanis unokaöccse Igor Kaszatonov tengernagynak, aki nemrég bírálta Kurojedov intézkedéseit a lebontásra szánt K-159 atom-tengeralattjáró elsüllyedésével kapcsolatban. A nyugalmazott tengernagyot a bíróság szakértőként hallgatta ki a tavalyi hajótörésről, amely vontatás közben következett be, s a kilencfős legénység halálát okozta.