Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az Arab Liga is elítélte az isztambuli merényletet

2003.11.15. 22:00
Kofi Annan ENSZ-főtitkár és az Arab Liga is elítélte szombaton az Isztambulban két zsinagóga ellen aznap elkövetett robbantásos merényleteket.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár és az Arab Liga is elítélte szombaton az Isztambulban két zsinagóga ellen aznap elkövetett robbantásos merényleteket, amelyekben húsz ember meghalt, 300 megsebesült.

A terrorcselekményt világszerte megbélyegző más vezető politikusokhoz és szervezetekhez csatlakozva Annan főtitkár közleményében leszögezte, mindent meg kell tenni, hogy a robbantás felelőseit az igazságszolgáltatás elé állítsák. A világszervezet első embere jelezte, hogy borzalommal töltötte el az emberéletek elvesztése a szörnyű merényletek miatt.

A világszervezet ügyvezető emberi jogi főbiztosa, Bertrand Ramcharan Genfben kiadott közleményében különösen elítélte, hogy a robbantások célpontja két zsinagóga volt. Leszögezte, hogy a szent helyek tiszteletben tartását minden körülmények között biztosítani kell. Hozzátette, semmi nem igazolhat civilek elleni támadásokat.

Az arab országokat tömörítő Arab Liga főtitkára, Amr-Musza ugyancsak elítélte az isztambuli merényleteket, kiemelve, hogy polgári személyek megfélemlítése, ellenük erőszakot alkalmazni teljességgel elfogadhatatlan. Az arab szervezetnek mindig is az volt a vezérelve, hogy a civilek célba vételére semmilyen megfontolás nem szolgáltathat alapot - idézte a főtitkár szóvivőjét a Reuters hírügynökség.