Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Újjáéledő baszk terrorizmus

2000.08.21. 18:17
Az 1998-99-es tűzszünet óta az ETA újra aktív. A rendőrség szerint a szervezet 2000-ben eddig tizenegy embert gyilkolt meg - a legutóbbi, vasárnapi merényletben két csendőr halt meg. Az 1999-ben az ETA és a spanyol kormány között megtartott, de eredmény nélkül zárult találkozó óta a néppárti kabinet nem hajlandó tárgyalni a szervezettel.
Vasárnap hajnalban két spanyol csendőr életét vesztette, mikor autójuk alatt bomba robbant. Irene Fernandez Pereda és Jose Angel de Jesus Encinas épp reggeli őrjáratukat kezdték volna meg, mikor a pokolgép működésbe lépett. A rendőrség szerint a merényletért az ETA baszk szervezet a felelős.

A robbantás Sallent de Gallegóban, egy Huesca tartománybeli faluban történt. Huesca nem Baszkföld része, de a spanyol hatóságok szerint a terroristák gyakran ezen a tartományon keresztül csempésznek fegyvert és embereket Baszkföldre. Öt nappal korábban a rendőrség épp Sallent de Gallóban talált száz kilogrammnyi robbanóanyagot egy autóban. A járművet a falucska közelében felrobbantották.


Madrid szerint az ETA terrortámadásai tizenegy embert (politikusokat, üzletembereket, rendőröket) öltek meg július óta. A szervezet 1999. novemberében jelentette be, hogy véget vet a 14 hónappal azelőtt meghirdetett tűzszünetnek, mivel a kormánnyal kezdett tárgyalások nem vezettek eredményre. A tizenegy áldozat mellett négy ETA-tag is meghalt, mikor egy autó alá helyezett bomba túl korán robbant fel.

Baszk nacionalisták
A mostani merényletekkel az ETA feltehetően újra tárgyalóasztalhoz akarja kényszeríteni a spanyol kormányt, de a José Maria Aznar vezette kabinet erre egyelőre nem hajlandó. Carlos Iturgaiz, a kormányzó Néppárt baszkföldi vezetője ki is jelentette, hogy autók felrobbantásával és emberek meggyilkolásával a szervezet semmit sem ér el.


A spanyol állami rádió szerint egyébként a merénylet előtti napon a rendőrség Vitoriában, a baszk fővárosban, átkutatott hat lakást, robbanóanyagot és pokolgépeket foglalt le, és három embert letartóztatott.

Bár 1937-ben Franco tábornok megvonta Baszkföld autonómiáját, a spanyol állam azóta komoly decentralizációs átalakításokon ment keresztül. A baszkoknak ma saját regionális parlamentjük és kormányuk van, a helyi ügyekben csak maguk döntenek. Az iskolákban a baszk nyelv és kultúra oktatását támogatják és bátorítják.

Fontosabb dátumok
1959: Megalakul az ETA (Euzkadi Ta Askatasuna - Haza és Szabadság).
1961: Az első merényletkísérlet: az ETA megpróbál kisiklatni egy politikusokat szállító vonatot.
1968: Az ETA első ,,sikeres" merénylete. Az áldozat Meliton Manzanas, a titkosszolgálat egyik főnöke.
1978: Megalakul az ETA politikai szárnya, a Herri Batasuna.
1980: A legvéresebb év: 118 áldozat.
1995: Merényletkísérlet (az akkor még ellenzékben lévő) José Maria Aznar ellen.
1996. március: A Néppárt hatalomra került - az ETA szerint ez a párt a Franco-diktatúra utóda.
1997. december: A Herri Batasuna 23 vezetőjét hét évre ítélik az ETA-val való együttműködés miatt.
1998. szeptember: Az ETA meghatározatlan időre tűzszünetet hirdet.
1999. május: Az első és egyelőre utolsó találkozó az ETA és a spanyol kormány között Svájcban.
1999. november: Az ETA bejelenti a tűzszünet végét.
2000. január: Az első merénylet a tűzszünet után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?