Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Pánikhangulatban a brit konzervatívok

2005.04.19. 16:23
Ugyan még tizenhat nap hátra van a kampányból, az első két kampányhét tapasztalatai pánikot keltettek a brit Konzervatív Pártban. A toryk fő kampányüzenete, a bevándorlási politika szigorítása idegenellenes felhangot kapott, ez riasztja a választókat. Az aggályokat a Munkáspárt a közvélemény-kutatásokban mért előretörése is alátámasztja.

Komolyan aggódni kezdtek a brit konzervatívok a választási szereplésük miatt. A Guardian értesülései szerint a párt vezető politikusai - a parlamenti űlőhelyük alapján elsőpadsorosnak nevezett, az árnyékkormányban is szerepet játszó parlamenti képviselők - telefonos vészkonferenciát tartottak.

Riasztó demagógia

A toryk felső vezetését az aggasztotta, hogy a párt kampánya, az öt meghirdetett fő téma, az oktatás, a nyugdíjrendszer és az egészségügy rendbetétele, a közrend javítása és az illegális bevándorlás elleni harc közül csak ez utóbbi kap nagy hangsúlyt. A konzervatívok üzenete ráadásul elég torzultan jut el a lakossághoz, az idegengyűlölet látszatát keltve.

Jól példázza ezt Michael Howard, a konzervatívok vezérének hétfő esti televíziós szereplése is, amikor is egy élő televíziós vitaműsorban a közönség egyöntetűen azzal vádolta a konzervatívokat, hogy egyszerű demagógiával próbálják megynerni az angol átlagpolgárok támogatását. A kampány sikertelenségét jelzi, hogy a kampány előtt az illegális bevándorlás témaköre volt az egyetlen, amiben a toryk tartósan a Munkáspárt előtt voltak a közvélemény-kutatásokban, előnyük azonban jelentősen csökkent a kampány kezdete óta.

Pánikhangulat

A toryk aggályait a legfrissebb közvélemény-kutatások is alátámasztják. A konzervatívokkal szimpatizáló Times felkérésére készült felmérésében a Populus közvélemény-kutató a Munkáspárt drasztikus előretörését jelezte. Az előző Populus-felméréshez képest a kormánypárt két százalékpontról kilenc százalékpontra növelte előnyét a legnagyobb ellenzéki párttal szemben.

A Populus mérése szerint a Munkáspárt negyven, a konzervatívok harmincegy, a liberális demokraták huszonhárom százalékon állnak.

Nem véletlen tehát, hogy a konzervatívoknál már-már pánikhangulat alakult ki. A párt árnyék-belügyminisztere a hétvégén nem tett tanúbizonyságot túlzott lojalitásról vezérével szemben, amikor a Times kérdésére reagálva azt felelte, egy esetleges választási vereség esetén Michael Howardon múlik, hogy a párt elnöke akar-e maradni. A Guardian értesülései szerint, bár a választásokig még valamivel több mint két hét hátra van, a konzervatív párton belül máris hasadás alakult ki a liberális gazdaságpolitikát követelő jobboldal és a társadalmi problémákra válaszokat kereső baloldal között.

Az öregekben még bízhatnak

A konzervatívok a másik konzervatív napilap, a Telegraph felmérése szerint is vesztésre állnak. A YouGov közvélemény-kutató mérése szorosabb versenyt ígér, a Munkáspártot harminchat, a konzervatívokat harminchárom százalék szavazat megszerzésére tartja esélyesnek.

A toryk egyetlen reményét a Mori közvélemény-kutató megállapításai adják. A Mori felmérése szerint Blair vesztésre áll a választók nagyobb részét kitevő, ötven éven felüliek körében. A mérés szerint a korcsoportban a Munkáspárt harminchét, a konzervatívok negyvenkét százalékon állnak. A felmérések szerint az ötven éveseknél idősebbek körében 71 százalék a választói hajlandóság, a harmincöt éven aluliaknál ez nem éri el a negyven százalékot.

Ez megint csak a konzervatívok aggódó elsőpadsorosait támasztja alá. Az árnyékkabinet tagjai szerint a kampányt leginkább az időseket érintő problémákra, a közrendre, a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszerre kellene koncentrálni.