Ágnes
-1 °C
2 °C

Látványosan kibékült Blair és Brown

2005.04.07. 16:48
Tizenegy év intrikának vetett véget Gordon Brown és Tony Blair. A brit kormányfő és pénzügyminisztere, egyben legnagyobb pártbeli riválisa kölcsönös udvariaskodások közepette deklarálta a Munkáspárt egységét egy hónappal a váratlanul szorossá vált brit parlamenti választások előtt.

Látványos kibéküléssel kezdte kampányát a Munkáspárt. Az egy hónap múlva esedékes választások előtt, a kampány első teljes napján Tony Blair együtt lépett fel legnagyobb pártbeli riválisával, a kormányfőnél messze népszerűbb Gordon Brown pénzügyminiszterrel.

Tizenegy küzdelmes év

Brown és Blair viszonya 1994, a Munkáspárt megújulásának évétől kezdve elég viharos. Blair azután nyerte el a pártelnöki, ezzel a miniszterelnök-jelölti címet, hogy Brown háttéralkuk után visszalépett a javára. Azóta azonban már többször is megpróbált kilépni főnöke árnyékából.

A két vezető viszonyát jelentősen rontotta, hogy Brown sosem csinált titkot abból, szívesen váltaná Blairt a kormányfői poszton. Amikor pedig az iraki háborút követően azt az azóta sem visszavont kijelentést tette, hogy soha többé nem fogja elhinni Blair egy szavát sem, viszonyuk látszólag végzetesen megromlott.

Akciós ajánlat

A választási kampány kezdetén, amikor a közvélemény-kutatások szerint a fél éve még a történelmi mélypontja közelében tanyázó Konzervatív Párt a statisztikai hibahatáron belülire csökkentette a Munkáspárt előnyét. A kormánypárt első lépésként a népszerű Brownt küldte kampányba Blair helyett. Szerdán azonban már együtt jelent meg a két rivális, alaposan aládicsérve egymásnak.

Blair a XX. század legjelentősebb brit pénzügyminiszterének nevezte Brownt, akit biztosított helyéről az új munkáspárti kormányban is. Brown, aki már nyíltan lehazugozta Blairt, válaszában "nemzetközileg elismert, megbízható vezetőnek" nevezte a kormányfőt.

A Guardian elemzése szerint a két munkáspárti vezető ráérezhetett, hogy a kampányban már szólni kell a kettejük közti rivalizálásról. Egymás melletti kiállásuk nagy siker lehet, hiszen máris használhatatlanná tette a konzervatívok egyik népszerű választási szlogenjét, ami azt ajánlotta: "Szavazz Blairre, Brownt kapod helyette". A Guardiannek nyilatkozó munkáspártiak szerint a jelszó helyesebben úgy hangozhatna, "Egyet fizet, kettőt kap".