Géza
-12 °C
-4 °C

Gondban Tony Blair

2005.02.22. 16:23
Sürgősen kampánystratégiát kell váltania a brit Munkáspártnak. A decemberben még a választások toronymagas esélyesének számító kormánypárt elvesztette a konzervatív ellenzékkel szembeni előnyét. Az elvesztegetett előnynél is aggasztóbb Blair megítélése, a kormányfőt csak pártja legelkötelezettebb választói szeretik.

Veszélybe került a brit Munkáspárt eddig biztosnak látszó választási győzelme. Az elemzők szerint a választásokat várhatóan május 5-én tartják majd. Hetvenkét nappal a valószínű időpont előtt a kormánypárt az eddigi kilenc százalékpontos előnyének nagy részét elvesztette, a Guardian és az ICM közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint a konzervatívok hátránya három százalékpontra, azaz a mérési hibahatáron belülire csökkent.

Bevált a populizmus

A változás komoly figyelmeztetés lehet a kampányát pont a felmérés hetében kezdő Munkáspárt számára. A konzervatívok az utóbbi időben mutatott aktivitása láthatóan lenyűgözte a választókat. Ráadásul populista témaválasztásukkal - a toryk a bevándorlás és a bűnözés elleni kemény fellépés mellett az egészségügyi és a nyugdíjrendszer rendbetételét ígérik - is nagy előnyre tettek szert. A Guardian értesülései szerint az amúgy is népszerű témákra még egy adócsökkentést is ráígérnének a konzervatívok.

Az előny csökkenésénél is aggasztóbb lehet, hogy a felmérés alapján a Munkáspártnak egyetlen nyerő embere maradt, Gordon Brown pénzügyminiszter, Tony Blair legnagyobb pártbeli riválisa. Blairt kizárólag az elkötelezett munkáspárti szavazók tartják megbízható politikusnak, a választók többsége szerint arrogáns, szavahihetetlen és nem érti a választók valós problémáit.

Népszerű liberálisok

Blairnél már csak Ken Livingstone, London újra munkáspárti, az elmúlt hetekben nácibotrányba keveredett polgármestere népszerűtlenebb. A Guardian az ICM kutatását elemezve úgy véli, a kormánypárt talán jobban járna, ha a kampány idejére szabadságra küldenék az ellentmondásos politikust.

A kutatás szerint a Munkáspárt a decemberi 39 százalékról 37 százalékra esett vissza, a konzervatívok 30-ról 34 százalékra erősödtek. A Liberális Demokrata Párt 21 százalékon áll, az utóbbi években a legbaloldalibb párttá lett, államilag finanszírozott oktatást követelő és az iraki háborút ellenző liberálisok vezetője ráadásul az összes párt választói körében határozottan népszerű.

A többi párt összesen nyolc százaléknyi szavazatra számíthat, a legtöbbre a skót és a walesi nacionalisták. A szélsőségesen Európa-ellenes az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), mely megdöbbentően jó eredményt ért el a tavalyi európai parlamenti választásokon, egy százalékon áll.