Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Blair neje bírálta Busht

2004.10.31. 11:41
Tony Blair kormányfő felesége joghallgatók előtt mondott minapi beszédében dicsérte az amerikai legfelsőbb bíróságot, amiért lehetővé tette, hogy a guantánamói amerikai börtöntáborban őrzött két brit fogoly jogi képviseletet kaphasson.
Kínos magyarázkodásra kényszerült vasárnap a londoni miniszterelnöki hivatal, miután Tony Blair kormányfő felesége az amerikai jogrendszert és közvetve a Bush-kormányzat emberi jogi gyakorlatát bíráló beszédet tartott az Egyesült Államokban.

Cherie Booth, a férje miniszterelnöki fizetésének többszörösét kereső emberi jogi sztárügyvéd, aki az angolszász szokásoktól gyökeresen eltérve leánykori nevén folytatja jogi praxisát, Massachusetts államban, joghallgatók előtt mondott minapi beszédében dicsérte az amerikai legfelsőbb bíróságot, amiért lehetővé tette, hogy a guantánamói amerikai börtöntáborban őrzött két brit fogoly jogi képviseletet kaphasson.

Blairné szerint a döntés "az emberi jogok és a nemzetközi jog nagyszerű győzelme". Londoni hírmagyarázók ezt azonnal úgy fordították le, hogy a brit kormányfő felesége alig néhány nappal az amerikai elnökválasztás előtt kevéssé burkoltan a Fehér Ház emberi jogi politikáját bírálta.

Tony Blair felesége emellett még "ósdinak" minősítette az egész amerikai jogrendszert, és elismerőleg szólt arról, hogy Texas államban - George Bush elnök politikai hátországában - éppen nemrég vetettek el egy törvényjavaslatot, amely a szexuális devianciák bizonyos formáit bűncselekménnyé minősítette volna, s amelyet Bush személyesen is támogatott.

A brit konzervatív ellenzék szerint Cherie Booth megszegte azt az íratlan szabályt, miszerint brit politikai személyiségek külföldön nem fogalmaznak meg pártos állásfoglalásokat.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője azonban vasárnap azt mondta, hogy a kormányfő felesége nem politikai nézeteket hangoztatott, hanem "jogászként jogi véleményeket fejtett ki" amerikai előadásában.

Cherie Booth ügyvédi tevékenysége nem először okoz fejfájást a Downing Streeten. Irodája nemrég komoly sajtófeltűnést keltve elvállalta olyan menedékkérők jogi képviseletét, akiknek kérelmét a brit belügyminisztérium elutasította, és akikre ezután kitoloncolás várt.