Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Távozna a brit konzervatívok vezére

2005.05.06. 17:02
Az egyértelmű konzervatív sikerek ellenére is lemondana a pártelnökségről Michael Howard. A párt harminchárom képviselővel küldhet többet a brit parlamentbe az előző időszakhoz képest. Howard azonban győzelmet ígért, utódjának pedig több időt adna a választás sikeres megvívására a neki rendelkezésre álló tizennyolc hónapnál.

A tulajdonképpen sikeresnek mondható választás ellenére is lemondását fontolgatja a brit konzervatívok vezére. Michael Howard, mint mondta, "előbb-utóbb, de inkább előbb", átadná a párt vezetését egy fiatalabb vezetőnek. Ennek feltételéül a pártelnökválasztás reformját szabta, írja a BBC.

Öreg már

Bár a csütörtöki választásokon a Munkáspárt a várakozásoknak megfelelően győzelmet aratott, sok mandátumot elbukott. Angliában, Walesben és Skóciában már csak két választókörzetben nem hirdettek eredményt, ha ezek is a konzervatívok vagy a liberálisok kezére kerülnek, a Munkáspárt többsége hatvannégy főre csökkenhet. Észak-Írországban egyelőre egyetlen körzetben sem hirdettek eredményt, itt azonban egyik nagy brit párt sem állított jelöltet, így az ott megszerezhető tizenhét mandátum nem javíthat a kormánypárt helyzetén.

Michael Howard a választások után tartott nagygyűlésén reményét fejezte ki, hogy az egyértelmű siker véget vet a hátbatámadások párton belüli hagyományának. Mint mondta, ő maga életkora miatt már nem tudja még egy választáson vezetni a pártot. "Hatvanhárom éves vagyok, a négy vagy öt év múlva esedékes következő választáson már hatvanhét, vagy hatvannyolc éves leszek. Egyszerűen túl idős leszek", mondta. Célja azonban, hogy elkerülje a bizonytalanságot okozó hosszas utódlási harcot, ezért a lehető leghamarabb át akarja adni posztját utódjának.

Nem tülekednek

"Azt akarom, hogy a következő vezérünknek sokkal több ideje legyen a választási felkészülésre, Képzeljék el, mit érhettünk volna el, ha nem csak tizennyolc hónapunk van", mondta Howard.

A leköszönést fontolgató pártvezér lelkesedése egyelőre nem ragadt át párttársaira, legalábbis, Oliver Letwin, az árnyékpénzügyminiszter sietve jelezte, hogy nem kíván a párt elnöke lenni. John Redwood, aki szintén tagja az árnyékkormánynak, szintén nem kívánta kommentálni a pártelnökségre vonatkozó kérdéseket, írja a BBC.

A pártelnöki harc kezdetéig amúgy is van még idő. Legalábbis Howard pénteki bejelentése szerint addig mindenképpen pártelnök marad, amíg meg nem reformálják a vezetőválasztás pillanatnyilag meglehetősen hierarchikus, a lobbicsoportok érdekeit kiszolgáló rendjét. "Egységesnek kell maradnunk, pozitívnak és nyitottnak", zárta a választások eredményét értékelő beszédét Howard.

A liberálisok is jól jártak

Az eredményeket elemezve a konzervatívok tényleg sikeres választást tudhatnak maguk mögött. A párt megerősödött Londonban, elnyerte két kabinetminiszter, Chris Leslie alkotmányügyi- és Melanie Johnson egészésgügyi miniszter választókörzetét, parlamenti vezetőik pedig kivédték a liberális demokraták támadásait.

A párt összesen harminchat választókörzetet nyert el a Munkáspárttól és a liberális demokratáktól, és mindössze három választókörzetet bukott el. Hosszú évek után Walesben is sikerült elnyerniük egy választókerületet a Munkáspárttól és Skóciában is biztosítottak maguknak egy körzetet.

A Liberális Demokrata Párt a konzervatívokhoz hasonlóan örülhet. Bár a párt nagyobb arányú győzelemben reménykedett, végül a tíz újonnan megszerzett mandátumnak is örülhet, mivel a kampányidőszak vége felé már úgy tűnt, túlzottan is az új mandátumok megszerzésére koncentráltak, így veszélybe került több, hagyományosan liberális körzet. végül azonban csak öt körzetet buktak el a konzervatívok, illetve a Skót Nacionalista Párt javára.