Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Ultrakonzervatív győzelem Iránban

2005.06.25. 08:05
Mahmúd Ahmadinedzsád fölényesen nyerte az iráni elnökválasztást. A tekintélyuralmi kormányzás híveként ismert jelölt tovább élezheti az iráni-amerikai viszonyt.
A forradalmi gárdistából teheráni polgármesterré lett ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinedzsád fölényesen megnyerte a pénteken megrendezett iráni elnökválasztást.

A belügyminisztérium szombat hajnali bejelentése szerint a szavazatok 80 százalékának összeszámlálása alapján Ahmadinedzsád a voksok 61,5 százalékát kapta meg, míg ellenfelére, Hasemi Rafszandzsanira a választók 35,9 százaléka szavazott, így a konzervatív politikus győzelme már véglegesnek tekinthető.

Politikai elemzők első megjegyzései szerint az iráni atomprogrammal kapcsolatban kevésbé lesz kompromisszumokra képes, bár nem tudni egyelőre, hogy milyen befolyással bír majd a probléma kezelésére. Az is várható, hogy az Iránban most kezdődő új politikai korszak bevágja az ajtót az Egyesült Államok és az ázsiai ország közötti kapcsolatokban remélt lényegi kedvező változás lehetőségének a kibontakozása előtt.

Más véleménynek szerint a 67 milliós iráni nemzet megosztottsága még inkább elmélyül, hiszen az új elnök a Rafszandzsani mögött felsorakozott reformpárti politikus, diákok, egyházi személyiségek és tudósok szerint a tekintélyuralmi kormányzás irányvonalát képviseli majd.

Befejezték a munkát

A választás befolyásolt volt, és Irán ezzel a választással nem illeszkedik a térség más országához, ahol megindult a demokratizálódás, jelentette a BBC.

"A nemzet befejezte a munkát" - ezzel a szalagcímmel jelent meg az egyik szombati teheráni ultrakonzervatív újság, amelynek a lapzártája órákkal a választási eredmény kihirdetése előtt volt.