Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újraosztják a jogköröket Ukrajnában

2004.12.06. 21:43
Ukrajna elnöki poszjáról még népszavazást is tarthatnak, vetette fel Leonyid Kucsma egy interjúban, amelyet a The New York Timesnak adott. Kedden a parlament módosítja az alkotmányt, Ukrajnát újraszabják.

Leonyid Kucsma ukrán elnök óvta Viktor Janukovics kormányfőt, hogy ismét elinduljon jelöltként az elnökválasztás december 26-ra kiírt legújabb fordulójában. "Én az ő helyében kiszállnék" - mondta a 66 éves leköszönő ukrán elnök a The New York Times hétfői számának adott interjújában. Janukovics viszont azt mondta, hogy elindul, és minden eszköze meg van arra, hogy győzzön a választáson.

Szűkítik az elnöki jogkört

Az ukrán parlamenti pártok frakcióvezetői hétfőn este megállapodtak, hogy kedden rendkívüli ülésen dönt az ukrán törvényhozás az ország alkotmányának módosításáról. A módosítás lényege a hatalmi ágak közötti hatalommegosztás újraelosztása lesz. Ennek keretében az elnöki jogkörök egy részét a parlamentre ruháznák át.

Kucsma a lapnak viszont a lapnak nem zárta ki annak lehetőségét, hogy választás helyett népszavazást tartsanak egyetlenegy jelölttel. "Nem mondom, hogy ez a végleges döntés, de a helyzet ebbe az irányba alakul" - tette hozzá. Kucsma elmarasztalta Viktor Juscsenko ellenzéki vezetőt, aki szerinte megszegte szavát, nem tartotta magát a múlt szerdán európai közvetítéssel aláírt megállapodásokhoz azzal, hogy nem volt hajlandó jóváhagyni az alkotmány reformját az elnöki hatalom korlátozásáról, és így meghosszabbította a válságot. Kucsma fogadkozott, hogy folytatja az elnöki jogkörök egy részét a parlamentre átruházó reformokat, amelyek megvalósításával Juscsenko kisebb hatalmat örökölne választási győzelme esetén.

Nemzetközi közvetítés az EU-val és Lengyelországgal
Az Ukrajnában kialakult válságból kivezető utat próbálják megtalálni nemzetközi közvetítők segítségével az egymással szembenálló ukrán politikai erők az ukrán fővárosban hétfő este megkezdődött kerekasztal-tárgyaláson. A megbeszélésen részt vesz mások mellett Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Aleksander Kwasniewski lengyel államfő, valamint Valdas Adamkus litván elnök.