Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Az ukrán ellenzék biztos saját győzelmében

2004.10.31. 22:24
Több ukrán intézet adatai szerint a nyugatos ellenzéki vezér, Viktor Juscsenko győzelmét hozta az ukrán elnökválasztás, míg Leonyid Kucsma embere, Viktor Janukovics miniszterelnök néhány százalékkal lemaradt mögötte. A feszült kampányt követő választáson magas volt a részvétel, és több csalásról is beszámoltak. Kijevben kommandósok erősítik meg az állami épületeket.
Viktor Juscsenko kampányfőnöke a párhuzamos szavazatszámlálás alapján azt állítja, hogy az ellenzék jelöltje már az első fordulóban megkapta a győzelemhez szükséges több mint ötven százalékot. Ez azt jelentené, hogy nem kell második forduló tartani, Juscsenko szerezné az elnöki posztot.

A hivatalos adatok szerint Nyugat-Ukrajna nagy részében - Kárpátalját kivéve -, így Vinnicja, Volhínia, Zsitomir, Ivano-Frankivszk, Lviv, Rivne, Ternopil megyékben, illetve a fővárosban az ellenzéki elnökjelölt vezet, míg Ukrajna déli és keleti régióiban - Harkov, Donyeck, Luhanszk megyében és a krími Szevasztopol városában - Viktor Janukovics szerzett elsöprő fölényt. A hétfő reggel 5 órakor közzétett adatok szerint Kárpátalján Viktor Janukovics vezet a szavazatok 45,67 százalékával, szorosan a nyomában Viktor Juscsenkóval.

Kárpátalján nagy rendőri készültség
#alt#
Választás képekben
Jelentős rendőri biztosítás mellett, rendben zajlott a szavazás Kárpátalja magyarlakta településein az ukrán elnökválasztás első fordulójában. Szabálytalanságot, rendellenességet sehol nem tapasztaltak, de magyar szemmel nézve meglepő volt a jelentős rendőri jelenlét a szavazóhelyiségekben és környékükön, mondta el Gruber Attila fideszes képviselő, aki megfigyelőként volt kint. File István (MSZP) szerint főként a városokban érzékelhető, hogy tétje van a választásnak. Ez abból is látszik, hogy a szavazókörökben igen sok a hivatalból jelenlévő ember, rengeteg az elnökjelöltek részéről a megfigyelő még a legkisebb falvakban is. File szerint nem csaltak a választásokon.
Ukrajnai kutatóintézetek által a szavazóhelyiségekből való távozáskor készített felmérések adatai szerint Juscsenko áll az élen, de nem tudta megszerezni a szavazatok 50 százalékát. Az egyik felmérés szerint Juscsenkóra a szavazók 45,2 százaléka, Janukovicsra 36,8 százalék voksolt. A másikban szorosabb az eredmény - 41,98 illetve 40,11 százalék - az ellenzéki politikus javára. Első hivatalos eredmények hétfő reggel várhatók. Egy orosz közvéleménykutató által ismertetett exit poll adatok szerint viszont Janukovics kormányfő vezet 42,46 százalékkal, Juscsenkóra a szavazók 40,46 százaléka szavazott. A Szocialista Párt vezére, Alexander Moroz 6, a Kommunista Párt vezetője Pjotr Szimonenko 4,8 százalékot szerzett. A szavazáson a részvétel magasabb volt, mint 1999-ben, Kijevben elérte a 78 százalékot.

Csalásokról érkeztek jelentések

Ellenzéki jelöltek a nap folyamán többször jelezték, hogy csalások történtek a választáson, amit több ezer külföldi szervezet munkatársa is figyelemmel kísér. Viktor Juscsenko stábja három megyéből jelentette a legtöbb visszásságot. Az Interfax jelentése szerint Lvovban (Lemberg) sokan nem kerültek fel a regisztrált szavazók listájára, és előfordult, hogy jelenleg külföldön dolgozók ukrán útlevelével próbáltak mások szavazni. Lviv megyében harmincnyolc szavazólapon vastagon szedett pont szerepelt a hatalom jelöltje, Viktor Janukovics neve mellett.

Más közlések szerint Donyeckben be nem jegyzett szavazókörzet működött, ahová behívták szavazni az ismerősöket és a járókelőket. Borisz Taraszjuk, a Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk pártszövetség parlamenti képviselője arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az oroszországi választókörzetekben is történtek törvénysértések.

Az ukrán elnökválasztás tétje, hogy Oroszország vagy Európa felé fordul Ukrajna Leonyid Kucsma tízéves elnöksége után, mialatt Ukrajna szegény és a világ egyik legkorruptabb országává vált. A jobboldali ellenzéki vezér és egykori minisztrelenök Viktor Juscsenko győzelmére a nyugat és a világpiac számít, amíg Kucsma elnök kiszemelt utódjának Viktor Janukovics, aki Putyin támogatását is élvezi. Bővebben >>

Az Európa Tanács szerint érdekesek az eredmények

Hanne Severinsen, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése megfigyelő bizottságának jelentéstevője szerint korai még esetleges szankciókról beszélni a vasárnapi ukrajnai elnökválasztás lebonyolításával kapcsolatban.

A Kanal-5 ellenzéki tv-állomásnak nyilatkozva Hanne Severinsen hétfőn "érdekesnek" nevezte a szavazóhelyiségekből távozók körében végzett felmérés eredményeit. Ezen lényegében az exit poll eredmények és a központi választási bizottság által közzétett előzetes részeredmények közötti különbséget értette. Bővebben>>>

Kommandósok érkeztek az elnöki hivatalhoz

Az Interfax-Ukraina hírügynökség esti jelentése szerint a Központi Választási Bizottság udvarában egyre gyűlnek a rendfenntartó erők tagjai, már mintegy százötven, jelzés nélküli fekete egyenruhás személy tartózkodik az udvarban. Kommandósok érkeztek az elnöki hivatalhoz is a védelem megerősítésére

Vasárnap délután az ukrán belügyminisztérium határozottan cáfolta, hogy a tárca provokációkra készülne, illetve tankokkal zavarná szét az embereket. A minisztérium sajtóosztálya hangsúlyozta, hogy a hétfőre virradó éjszakára kidolgozott állítólagos "forgatókönyveknek" nincs valóságalapjuk, mint ahogy annak sem, hogy donyecki bányászokat vinnének Kijevbe az esetleges ellenzéki megmozdulások szétzavarására. Mikola Bilokony belügyminiszter előzőleg olyan kijelentést tett, hogy aki nem kíván kellemetlen helyzetbe kerülni, jobb, ha otthon ül.

Az esetleges éjszakai erőszakos cselekményekkel kapcsolatos híresztelésekkel ellentétben hajnali két óráig nyugodt volt az ukrán főváros, késő este a választási bizottság épületénél a megerősített őrségen kívül csak néhány bámészkodó és újságíró várakozott. Magyarországról is érkeztek megfigyelők

Kül- és belföldön egyaránt nagy figyelem kíséri a választást: az eseményre 4028 külföldi megfigyelőt akkreditáltak a különböző nemzetközi szervezetek és országok. A Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 650 megfigyelővel képviselteti magát. A hazai pártok és társadalmi szervezetek mintegy 120 000 megfigyelőt akkreditáltak.

Magyarországról körülbelül negyvenen érkeztek Ukrajna több városába. Kijevben tartózkodik az Országos Választási Iroda (OVI) szakmai küldöttsége, élén Rytkó Emíliával, az OVI vezetőjével.

Este hétig szavaznak

Az első elnökválasztást a függetlenségről tartott népszavazással egyidejűleg rendezték meg 1991 decemberében. Ezen Leonyid Kravcsuk győzött már az első fordulóban az azóta autóbalesetben elhunyt Vjacseszlav Csornovillal szemben. 1994-ben, Leonyid Kucsma legyőzte Kravcsukot a második fordulóban, 1999-ben pedig, másodszori megválasztásakor Kucsma Petro Szimonenkóval, az Ukrajnai Kommunista Párt vezetőjével került szembe, és a második fordulóban sikerült legyőznie.