Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Ismeretlen az ukrán bánya sújtólégrobbanásának oka

2001.08.21. 11:51
A tízéves államiságát a hétvégén, pénteken ünnepelni készülő Ukrajna elnöke, Leonyid Kucsma próbálja a sorozatos bányaszerencsétlenségek okait megtalálni. Idén 140 bányász vesztette életét az országban ilyen balesetekben, miközben a közel félmillió embernek munkát biztosító, de veszteséges ipari ágazat átalakítására egyetlen politikus sem mer vállalkozni.
Egyelőre ismeretlen, hogy pontosan mi okozta a sújtólégrobbanást vasárnap reggel az ukrajnai Zaszjadko bányában. A donyecki medencében lévő bányában rekedt tíz munkást vélhetően nem sikerül majd élve kimenteni.

A bánya veszélyes részeit betonfallal izolálják

A Reutersnek nyilatkozó Szerhij Szmolanov, a mentési munkálatok vezetője szerint a tűz lokalizálásáig a mentés szünetel. Szerinte a hiányzó tíz munkást - akikről azt vélik, hogy a bányában rekedtek -, már nem tudják életben kihozni a bányából, a reménykedő rokonok pedig hiába várnak a bánya bejáratánál. Szmolanov szerint a bánya veszélyes részeit beton választófallal izolálják, és így próbálják a tüzet eloltani.

Az egy kilométer hosszú aknában történt robbanás következtében harminchatan meghaltak, negyvenhárman pedig megsebesültek. A robbanás pillanatában 259 bányász dolgozott a fejtésen.

Leonyid Kucsma a helyszínre látogatott

A román bányaszerencsétlenség oka
A román hatóságok vizsgálata szerint az augusztus 7-én történt, tizenhárom áldozatot követelő zsilyvajdejvulkáni bányaszerencsétlenséget az okozta, hogy nem tartották be a biztonsági előírásokat. A bányászoknak 30 méteres vagy annál hosszabb kábelt kellett volna használniuk a robbantáshoz, ennek ellenére a vezeték csupán 10 méter hosszú volt.
Hétfőn a helyszínre látogatott Leonyid Kucsma ukrán államfő, akit láthatóan megrázott az újabb bányaszerencsétlenség. Az elnök a bányák rossz biztonsági állapota miatt aggódott: úgy vélekedett, ha nem adottak a megfelelő berendezések, akkor nem folytatható tovább a szénkitermelés. Az államfő aggodalmai ellenére nem szeretné, ha a bányákat gondolkodás nélkül bezárnák.

A veszteséges ipar bezárását egyetlen kormány sem vállalja

Pénteken tízéves államiságát és a volt Szovjetuniótól való függetlenségét ünnepli Ukrajna. Az ország roskadozó, a szovjet korszakból örökölt infrastruktúrával próbálja fenntartani bányáit. Annak ellenére, hogy az ágazat veszteségesen működik, a 193 bányában dolgozó 450 ezer bányász menesztése politikai öngyilkosságnak minősülne bármely kormány számára.

A hivatalos adatok szerint a vasárnapi szerencsétlenség előtt 140-en haltak meg bányabalesetekben csupán ebben az évben, a tavaly 360-an vesztették életüket.