Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ukrajna: gázlopás kormányutasításra

2000.09.11. 08:42
Ukrajnát elkerülő új gázvezeték megépítését tervezi az orosz Gazprom gázipari cég. A kerülőút, mely Szlovákián és Lengyelországon keresztül vezetné az orosz földgázt Németországba, becslések szerint egymilliárd dollárba kerülne. A világ ismert földgázkészletének több mint húsz százalékát birtokló orosz óriásvállalatnak azonban így is megérné kikerülni Ukrajnát, aki Moszkva szerint több mint hárommilliárd dollárral tartozik a Gazpromnak. A fizetésképtelen ország - a gazdasági összeomlást elkerülendő - évek óta engedély nélkül csapolja meg a tranzitgáz-szállítmányokat.
Leonid Kucsma
Az országának nagy szüksége van a gázra, ezért a jövőben is meg fogjuk csapolni a vezetéket
Ukrajnának az orosz forráson kívül gyakorlatilag semmilyen más energiaforrása nincs - leszámítva egy elektromos erőművet - ezért ha a terv megvalósul, az ukrán gazdaság súlyos energiaválságba kerülhet. Kucsma ukrán elnök egy korábbi nyilatkozatában kijelentette, hogy országának nagy szüksége van a gázra, ezért a jövőben is meg fogják csapolni a vezetéket. Az ország gáztartozásának rendezéséről várhatóan szeptember első felében tanácskoznak a felek Kijevben szakértői szinten, amiből megfigyelők arra következtetnek, hogy fontos döntés a tárgyalások mostani fordulójában aligha várható.

Ukrajna kiközösítve

A Gazprom mindenesetre megkezdte a tárgyalásokat az új csővezeték tervezett útvonalába eső országokkal és négy vezető nyugat-európai gázipari céggel is. A francia Gaz de France, az olasz ENI, a német Rurhgas és Wintershall képviselőivel augusztus végén Párizsban folytattak megbeszélést moszkvai üzletemberek. Igor Ivanov orosz külügyminiszter a megbeszélésről nyilatkozva elmondta, hogy az Ukrajnát elkerülő, Lengyelországon és Szlovákián áthaladó levezető ág ötlete először tavaly ősszel vetődött fel. A párizsi tárgyalás résztvevői megállapodtak, hogy munkacsoportot állítanak fel a részletek megvitatására.

Gázlopás kormányutasításra

Az orosz-magyar szerződések stabilak
A Mol Rt. földgáz kereskedelmi igazgatója, Solti Károlyné az Index érdeklődésére elmondta, hogy Magyarország évente 12 milliárd köbméter földgázt fogyaszt. Ennek egynegyede, 3 milliárd köbméter származik hazai forrásból, a többi importgáz, döntő többségében orosz eredetű. ,,Oroszország több mint huszonöt éve szállít földgázt Magyarországra. Szerződéseink stabilak, tehát a magyar importot semmiképpen sem érinti az orosz tervezet, akkor sem, ha Ukrajna kimarad az útvonalból, bár erre reális esélyt nem látok."- tette hozzá a kereskedelmi igazgató.
Az orosz gázóriás akkor döntött véglegesen az új csővezeték kiépítése mellett, amikor az Állami Duma egyik bizottsága szakértői jelentést készített el, mely szerint Ukrajna megduplázhatja az oroszországi földgázszállítmányokból eltulajdonított mennyiséget. Tavaly ugyanis Ukrajnában öt atomreaktort is leállítottak, emiatt lehetségessé vált, hogy az ukrán hatóságok az "energetikai egyensúly fenntartása" érdekében aktívabban csapolnak majd.

A jelentésben részleteket közölnek abból az interjúból, melyet Leonid Kucsma ukrán elnök adott a Der Speigelnek. Az ukrán államfő a német hetilapnak így nyilatkozott: "Moszkva évente 130 milliárd köbméter földgázt szállít Nyugatra országunkon keresztül. Ha ebből egy milliárd köbmétert lecsapolnak - ez csupán egy jelentéktelen rész". Kucsma hozzátette: "a lecsapolás az ukrán kormány utasítására történik". Az illegálisan szerzett földgázt az ukránok továbbadják, s a kapott nyereségből igyekeznek feloldani az országban kialakult rendkívül súlyos energetikai válsághelyzetet.

Az orosz parlament alsóházának szakbizottsága által elkészített jelentés figyelmeztet arra, hogy mivel idén további öt atomreaktort állítanak le, az ukrán hatóságok "logikus reakciója" az lehet, hogy minimum még egymilliárd köbméter orosz földgázt csapolhatnak le a vezetékből.

Az új gázvezeték elkerülné Ukrajnát

A jelenlegi elképzelések szerint a vezeték új ága a szlovák és lengyel területen haladó gerincvezetékeket kapcsolná össze, s lehetővé tenné, hogy a Jamal-félszigeten kitermelt energiahordozó Ukrajna elkerülésével juthasson el a nyugat-európai felhasználókhoz. Szlovák részről élénk érdeklődéssel fogadták Moszkva javaslatát. A cég korábban felvetette egy kizárólag Lengyelországon áthaladó gázvezeték gondolatát is, de Varsó nem fogadta lelkesedéssel a kezdeményezést Ukrajnával való kapcsolataira hivatkozva.

A Gazprom Magyarországon vásárol
Mint ahogy arról korábban beszámoltunk minden valószínűség szerint a Gazprom áll az ír Milford Holdings mögött, aki - mint ahogy azt a Borsodchem Rt. ma rendkívüli közleményben tudatta - 24,58 százalékos részesedést szerzett a Borsodchem Rt-ben. Korábban a Milford 0,66 százalékot birtokolt a cégben, jelenleg viszont a tulajdonosok közül övé a legnagyobb részvénycsomag. A második legnagyobb tulajdonos az EBRD csak 12 százalékot birtokol. A tranzakció valószínűleg a Templeton és a Croesus csomagjainak megszerzésével jött létre. A legutolsó tulajdonosi megfeleltetés szerint a Templeton 17 az EBRD 14,4 a Croesus pedig a részvények 6,2 százelékával rendelkezett.
Szakértők szerint a Fehéroroszországon, Lengyelországon és Szlovákián átvezető cső hossza 600 kilométer lenne, ebből a lengyelországi szakasz 400 kilométer. A gázvezeték tervezett éves kapacitása 25-30 milliárd köbméter lenne. Az összes orosz gázexport évi 130 milliárd köbméter, ebből 80-90 milliárd köbmétert szállítanak Európába. Tavaly az orosz földgázkitermelés mintegy 560 milliárd köbméter volt.

Ukrán részvények az adósság fejében

A Gazprom részvénytársaság és Itera nevű leányvállalata egészen a legutóbbi időkig nem indított eljárást az ukrán kormány ellen, annak ellenére, hogy az utolsó jelentések szerint több mint hárommilliárd dolláros adósságtömeg folyamatosan növekszik.

A radikális orosz lépéseket közvetlenül Júlia Timosenko ukrán miniszterelnök-helyettes váltotta ki egy nyilatkozatával, melyben kijelentette, hogy Ukrajna önállóan akar földgázt vásárolni Türkmenisztántól. A Gazprom az ukrán nyilatkozatot követően úgy döntött, hogy nem várja meg a két ország közötti tárgyalások eredményét, hanem a konfliktust nemzetközi szintre emeli.

Timosenko kijelentése nyomán ugyanis felmerült annak veszélye, hogy az "Itera" és a "Neftegaz" közös vállalkozása nem jön létre, amint azt a Gazprom szerette volna. Az energiacégek fúziójával a Gazprom teljes ellenőrzése alá vonta volna az ukrán gázpiacot. A felek között nemrég tárgyalások kezdődtek arról, hogy az adósság fejében több nagy ukrán vállalat részvénycsomagjait adnák át az orosz cégóriásnak.

Külföldiek nem vásárolhatnak Gazprom-részvényeket
Az orosz Gazprom gázipari vállalat igazgatótanácsa várhatóan októberben vagy novemberben kezd tárgyalni a cég kettős részvényrendszerének átalakításáról - adta hírül a Wall Street Journal Europe című lap hétfőn. A tekintélyes gazdasági lap szerint Oroszországban elnöki rendelet írja elő, hogy külföldiek nem vásárolhatják a cég hazai bejegyzésű részvényeit. Külföldi befektetők azonban orosz bábcégek közvetítésével mégis hozzájutnak a Gazprom papírjaihoz. Bár ez a likviditás szakértők szerint kicsi, arra elég, hogy lenyomja a külföldi papírok árát. Ma már az orosz kormány is elismeri, hogy ez a kettős rendszer nem hozta meg a várt eredményt, inkább akadályozza a vállalat tőkegyűjtését - írja a lap.

A Gazprom 38 százalékát birtokló orosz kormány még a nyáron jelezte, hogy szeptember végéig eldöntik, mi jobb: megszüntetni a kettősséget, vagy inkább szigorúbb ellenőrzéssel elriasztani a külföldi befektetőket a hazai részvényektől. Az elhatározáshoz igazgatótanácsi jóváhagyásra és újabb elnöki rendelet kell.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!