Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Gyerekmolesztálási botrány a haiti békefenntartóknál

2006.12.01. 08:45
Tizennégy éves gyereklányokat erőszakoltak meg vagy kényszerítettek prostitúcióra az ENSZ békefenntartói Haitin. A probléma általánosnak tűnik, az ENSZ december 4-én konferencián foglalkozik a kérdéssel.

Ismét gyermekek szexuális zaklatásával vádolják az ENSZ békefenntartóit. Az afrikai békefenntartó missziók botránya után a BBC oknyomozó riporterei most Haitin bukkantak olyan gyereklányokra, akiket az országban szolgálatot teljesítő békefenntartók erőszakoltak meg.

Egy 14 éves lány vallomása szerint az ENSZ-katonák némi édességet és mintegy húsz dollárt ajánlottak neki és 11 éves barátnőjének, ha lefekszenek velük. Egy 16 éves lány, akit a BBC riporterei Susannak neveztek el, arról mesélt, hogyan erőszakolta meg 14 éves korában egy brazil ENSZ-katona.

Az ENSZ békefenntartó misszióin egyre gyakoribb probléma, hogy az eredendően a civil lakosság védelmére hivatott katonák gyerekeket molesztálnak. Ennek a riport szerint részben oka lehet, hogy a szabályozás alapján az ENSZ-békefenntartók jogi immunitást élveznek, szolgálati helyük hatóságainak nincs joghatósága felettük. A botrányba kerülteket így legfeljebb hazaküldik, de hogy hazájukban indul-e ellenük büntetőeljárás, azt már nem ellenőrzik.

"Az ENSZ teljes odafigyelésére lenne szükség, hogy a szexuális zaklatáson kapottakat el is bocsássák. Garantálni kéne, hogy az erőszakoskodó katonák országait valahogy megszégyenítsék, így azok maguktól véget vessenek a gyakorlatnak" - javasolta a BBC riportereinek nyilatkozva Anna Jeffreys, a Save the Children (Mentsük meg a gyermekeket) alapítvány szóvivője.

Az ENSZ december 4-én konferenciát tart a kérdésben, ahol az áldozatokat és a velük foglalkozó civil szervezetek képviselőit is meghallgatják majd. "Az a gyanúm, hogy minden missziónk szembesülhetett ezzel a problémával. A küldetéseink elszegényedett, háború által meggyötört társadalmú országokban zajlanak, ahol a gyerekprostitúcióra elfogadottként tekintenek" - ismerte el a problémát Jane Holl Lute, a békefenntartó műveletekért felelős ENSZ-főtitkárhelyettes. "Minden meg kell tennünk azért, hogy ez ne így legyen" - mondta.