Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Szextilalom Kongóban

2005.02.10. 11:54
Szigorű szabályozással akarja elejét venni az ENSZ-békefenntartók erőszakoskodásainak Kofi Annan. A világszervezet katonái a vádak szerint kongói menekülteket kényszerítettek szexre. Az ENSZ főtitkára a vizsgálatokon kívül kijárási- és szextilalmat rendelt el.

Szigorú lépéseket tett az ENSZ főtitkára, egy évvel a világszervezet kongói békefenntartóit érintő szexbotrány kitörése után. Több civil szervezet vádjai szerint a békefenntartó katonák szexre kényszerítették a védelmük alatt álló menekülttáborok lakóit. A vádak szerint a katonák, és néhány civil alkalmazott bizonyos esetekben tizenhároméves lányokat kényszerített szexre az élelmiszer-fejadagokért cserébe.

Szextilalom, vizsgálat

A vádakra reagálva Kofi Annan szerdán közleményt adott ki, miszerint azonnali hatállyal eltiltotta a szextől a Kongóban szolgálatot teljesítő ENSZ-katonákat. "Nem tolerálhatjuk, hogy az ENSZ békefenntartói áldozattá tegyék a legsérülékenyebbeket", indokolta döntését Annan. A főtitkár utasításai alapján kijárási tilalmat hirdettek ki a katonákra, akiknek ugyanakkor az életkörülményeit is javítanák, oldandó a rájuk nehezedő nyomást.

A civil szervezetek először tavaly januárjában számoltak be az ENSZ-alkalmazottak kongói visszaéléseiről. A világszervezet százötven gyanús esetben indított vizsgálatot. Egy esetben ötven katonát vádoltak meg tömeges erőszakkal. Hivatalosan nem közölték az erőszakolásokban érintett katonák és polgári alkalmazottak nemzetiségét, a kiszivárgott hírek marokkói, nepáli, pakisztáni, dél-afrikai, tunéziai és uruguayi katonákról, illetve egy francia polgári alkalmazottról szólnak, írja a BBC.

Annan a szextilalom bevezetése mellett a lehető legmagasabb szintű vizsgálatot is kezdeményezett. Megbízása alapján első helyettese, Angle Kane fog a helyszínen vizsgálódni, jelentette a BBC.