Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Szlovákia egyes részein nem sugározza a UPC az MTV-t

2003.10.13. 20:03
A Új Szó pozsonyi lap ostorozta hétfői számában a UPC kábeltelevíziós szolgáltatót, mert - állítása szerint - a UPC előzetes értesítés nélkül kiiktatta alapcsomagjának Szlovákiában választható csatornakínálatából a magyar közszolgálati televíziót. A UPC Közép-európai Csoportjának budapesti székhelyű vezetősége valótlannak nevezte a lap állítását.
"A Szlovákiában monopolhelyzetet élvező UPC a napokban minden előzetes értesítés nélkül csökkentette alapcsomag-kínálatát, és ezen belül a választható csatornák közül kiiktatta a magyar közszolgálati televízió programját" - írta az Új Szó hétfői számában a lap főszerkesztője, Szilvássy József.

Cikke szerint a csallóközi és más régiók magyar nézői ezentúl csak azt a két budapesti kereskedelmi adást (TV2, RTL) nézhetik, amely "sokak szerint gagyi". "A szellemi és morális alvilág legmélyére süllyedt műsoraikkal nemzedékek értékrendjét pusztítják" - fogalmaz a szerző, és hozzáteszi: az UPC még annyi esélyt sem hagyott szlovákiai magyar előfizetőinek, hogy legalább választhassanak a fokozatosan javuló magyar közszolgálati tévé és valamelyik kereskedelmi csatorna között.

A UPC Közép-európai Csoportjának budapesti székhelyű vezetősége, az Új Szó cikkére reagáló, az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezte: valójában egyedül a pozsonyi mikrohullámú - tehát nem kábeles - hálózatán kényszerült arra a társaság, hogy szándékai ellenére, öt másik külföldi tévécsatorna mellett a magyar 1-est is nélkülözze kínálatában. Ez a szolgáltatás elvesztette a rendelkezésére álló frekvenciahelyek egy részét, mert az állam újabb frekvenciasávokat értékesített mobiltelefon-szolgáltatóknak.

Ezért jelentősen csökkenteni kellett a továbbított tévécsatornák számát, de a döntés előtt a vállalat egy hivatalos közvélemény-kutató cég bevonásával felmérte a fogyasztók elvárásait, és minderről levélben tájékoztatta előfizetőit. Valótlan tehát a napilapnak az az állítása, hogy előzetes értesítés nélkül került volna sor a váltásra. A mintegy tízezer előfizetőt érintő kényszerű változás ellenére a UPC kábelhálózatai Szlovákia-szerte - így 140 ezer pozsonyi háztartásba is - változatlanul továbbítják a magyar közszolgálati tévéadást.

A UPC Közép-európai Csoportjának budapesti székhelyű vezetősége emlékeztet arra, hogy éppen a UPC szlovákiai kábeltársasága teremtett több százezer szlovákiai magyar családnak lehetőséget a magyarországi közszolgálati tévéadás és a két országos kereskedelmi tévéprogram jó minőségű vételére. A szolgáltató társaság ezt a lehetőséget a továbbiakban is fenn kívánja tartani, egyik magyar tévéadás továbbításának megszüntetése sem áll szándékában.

A UPC szolgáltatásának köszönhetően Szlovákiában a mai napig is 12 településen - köztük Pozsonyban, Besztercebányán, Lőcsén, Dunaszerdahelyen, Érsekújvárott és Kassán is - nézhetik a magyarlakta régiók nézői a számukra más módon elérhetetlen magyarországi, földi szórású nemzeti tévéadásokat - áll a UPC közleményében.