Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

A Pentagon szerint már folyik az űrfegyverkezési verseny

2001.02.08. 17:30
Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának ülésén a washingtoni felderítőszervek vezetői közölték, hogy több ország fejleszt olyan fegyvereket, amelyekkel az amerikai műholdak és más űreszközök ellen lehet fellépni - közölte a Washington Times. Ez volt az első alkalom, hogy a hírszerzés magas rangú tisztjei nyilvános ülésen nyilatkoztak az űrfegyverkezéssel kapcsolatos kérdésekről.
Thomas R. Wilson admirális, a Pentagon hírszerzési szolgálatának igazgatója elmondta: Oroszországban és Kínában folynak a legkomolyabb programok, de kisebb államok, sőt szervezetek is foglalkoznak ilyen irányú fejlesztésekkel. Az igazgató szerint 2015-re Amerika ellenségei már képesek lesznek rá, hogy az űrbe telepített eszközök egy részét elpusztítsák. Ez azért veszélyes, mert az amerikai hadsereg egyre több területen, egyre nagyobb mértékben függ saját műholdjaitól, és ezek védelme nincs megnyugtatóan megoldva.

Orosz és kínai politikusok korábban nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy az amerikai hadsereg januárban olyan űrháborút szimulált egy gyakorlaton, melyben a képzelt ellenség Kína volt. Oroszország és Kína mellett az USA európai szövetségesei is ellenzik az amerikai nemzeti rakétavédelmi programot (NMD), amely ellenkezik a rakétaelhárító-rendszerek telepítésének tilalmát kimondó 1972-es ABM-szerződéssel.

George J. Tenet, a CIA főnöke a bizottság előtt közölte: ,,Ellenségeink rájöttek, hogy kiszolgáltatottak vagyunk, és ki akarják használni ezt a lehetőséget". Tenet szerint Kína földi telepítésű lézerfegyvert és ,,elektromosimpulzus-fegyvert" fejleszt, amelyekkel ,,megvakíthatják" vagy elpusztíthatják az amerikai műholdakat. A CIA vezetője ezentúl szigorúbban büntetné azokat, akik titkos katonai, nemzetbiztonsági információt szivárogtatnak ki, adnak el külföldre.

Thomas Fingar, a külügy elhárítószolgálatának vezetője szerint Amerikára még mindig Oszama bin Laden, és az iszlám terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt, de komoly gondot okoz egyes államok ballisztikusrakéta-fejlesztése, az indiai, pakisztáni atomkísérletek, illetve az illegális fegyverkereskedelem is.  • Vennék
  • Hírek