Donald Trump közölte: Elon Musk szerepet kaphat az amerikai kormányban, ha megválasztják

2024.09.07. 06:43
Amennyiben Donald Trump megnyeri a novemberi elnökválasztást, szándékában áll létrehozni egy Elon Musk által javasolt hatékonysági bizottságot, amely azt vizsgálná, hogy az amerikai ügynökségek mennyire osztják be jól a költségvetésüket, és lefaragná a felesleges kiadásokat. Elon Musk reagálásában azt mondta Trump felvetésére, alig várja, hogy szolgálhassa Amerikát.

Donald Trump volt amerikai elnök csütörtökön, egy gazdasági fórumon tartott beszédében azt mondta, hogy megválasztása esetén kormánya létrehozna egy Elon Musk által inspirált kormányzati hatékonysági bizottságot, amely az amerikai ügynökségeket vizsgálná.

Ritkaságnak számít még az Egyesült Államokban is, hogy nyilvánosságra kerül, amint egy befolyásos üzleti vezető ötlete egy lehetséges kampányprogram részévé válik.

Donald Trump viszont támogatta az ötletet, amelyet a Tesla-milliárdos először hetekkel ezelőtt vetett fel a New York-i Gazdasági Klubban egy rangos akadémikusokból és üzleti vezetőkből álló csoport előtt.

Musk szerint a bizottság célja az lenne, hogy megvizsgálja, hogyan költik az ügynökségek a pénzt, és megszüntesse az „értelmetlen” kiadásokat.

Donald Trump azt mondta, hogy létrehoz egy kormányzati hatékonysági bizottságot, amelynek feladata „a szövetségi kormányzat teljes pénzügyi és teljesítményellenőrzése, valamint drasztikus reformokra vonatkozó ajánlások megfogalmazása lesz”.

Hozzátette, hogy Amerikát „a kripto és a Bitcoin világfővárosává” tenné, amiért a közönség óriási tapssal jutalmazta. Trump azt is elmondta, hogy a nemzetnek egy szuverén vagyonalapot kellene létrehoznia a vámbevételekből. A nyereséget Trump szerint az adósságok törlesztésére lehetne fordítani. Musk a múlt hónapban vetette fel az ötletet Trumpnak egy interjú során, amelyet a volt elnökkel készített az X-en.

Elon Musk már alig várja, pénzt se kér 

Miután a The Wall Street Journal csütörtökön először számolt be Trump tervéről, hogy elfogadja Musk javaslatát, Musk az X-en azt írta: „Alig várom, hogy Amerikát szolgáljam, ha lehetőség adódik rá. Nincs szükség se fizetésre, se címre, se elismerésre.”

Augusztusban Musk ajánlotta magát a leendő bizottságban egy szerepkör betöltésére: „szerintem nagyszerű lenne egy kormányzati hatékonysági bizottság, amely megvizsgálja ezeket a dolgokat, és biztosítja, hogy az adófizetők pénzét, az adófizetők nehezen megkeresett pénzét jól költsék el. Örömmel segítenék egy ilyen bizottságban” – mondta Musk az interjú során.

Még semmit nem tudni a bizottságról

Donald Trump a beszédében nagyon kevés részletet árult el arról, hogyan működhetne egy ilyen bizottság.

Hogy végül hogyan lesz személyzettel ellátva és irányítva a bizottság, az még nem derült ki

– mondta Brian Hughes, Trump kampányának vezető tanácsadója csütörtökön az újságíróknak. 

A beszédben való említés azonban „megerősítés arra, hogy Trump szereti az ötletet, és együtt fog dolgozni Muskkal és másokkal annak érdekében, hogy ez megvalósuljon” – tette hozzá Hughes.

A beszédben Trump ismét megfogadta, hogy csökkenti a társaságiadó-kulcsokat, vámokat vet ki az importált árukra, és minden egyes új szabályozás után tíz másikszabályozást megszüntet.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy az amerikai gazdaság kezd meginogni a magasabb kamatlábak súlya alatt. Így akár Trump, akár Kamala Harris alelnök nyeri a novemberi választásokat, rosszabb gazdasági hátteret kaphat.

Joe Biden elnök alatt a fogyasztók lehangolónak érezték a gazdaság állapotát, annak ellenére, hogy a hivatalos kormányzati adatok még mindig szilárd gazdaságot mutatnak.

Most viszont az adatok kezdenek felzárkózni a borús hangulathoz. Az ADP bérszámfejtő cég csütörtökön közzétett adatai szerint a gazdaság a múlt hónapban 99 ezer új munkahelyet teremtett a magánszektorban, ami 2021 óta a legkisebb havi növekedés. A munkanélküliségi ráta júliusban 4,2 százalék volt, ami még mindig nagyon alacsony, de az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett. A kormány pénteken teszi közzé a legfrissebb munkanélküliségi rátát.

A Federal Reserve valószínűleg csökkenteni fogja a kamatlábakat a néhány hét múlva esedékes kamatdöntő ülésén, bár még nem egyértelmű, hogy a központi bank negyed- vagy félpontos kamatcsökkentést hajt-e végre. Kamala Harris a héten gazdasági javaslatok sorát tette közzé, köztük egy olyan tervet, amely

a tőkenyereség adójának 28 százalékra történő emelését tervezi a tehetős háztartások számára.

Ez jóval kisebb emelés, mint a Biden elnök által javasolt mintegy 40 százalékos tőkenyereségadó. Kamala Harris ezen a héten azt is elmondta, hogy a kisvállalkozások adójóváírását 5 ezer dollárról 50 ezer dollárra kívánja emelni.