Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Bush Clintonnal és a leendő kormánytagokkal tárgyal

2000.12.19. 15:28
George Bush kijelentette, hogy a keserű választási marakodás után most már az ellentétek feloldásán fáradozik. Bush, akit hétfőn az Elektori Kollégium elnökké választott Clintonnal, Gore-ral és kormánya leendő tagjaival egyeztet. Elemzők szerint az új elnök adócsökkentési elképzelései körül máris komoly nézetkülönbségek alakultak ki.
Kedd reggel George Bush először jár elnökként a Fehér Házban. Az új elnököt elődje, Bill Clinton hívta meg munkareggelire. Bush délután Al Gore-ral folytat megbeszéléseket az alelnök rezidenciáján.

Bush sajtótájékoztatót tart Washingtonban
Busht az Elektori Kollégium hétfőn hivatalosan is elnökké választotta. A republikánus jelölt megkapta az elnökséghez szükséges 271 elektori voksot, de csak eggyel kapott többet a minimálisan elegendőtől. Átszavazás egyik jelölt javára sem történt.

Vita az adócsökkentésről

Bush korábban republikánus és demokrata kongresszusi vezetőkkel tárgyalt. A megbeszélések után kijelentette: célja, hogy a több hetes, keserű választási csatározás után enyhítse az ellentéteket. Elemzők szerint azonban máris komoly nézeteltérések mutatkoznak a két oldal között a lassuló gazdasági növekedés kezelésével kapcsolatban. Bush ugyanis ragaszkodik radikális adócsökkentési elképzeléseihez.

Richard Gephardt és Tom Daschle demokrata kongresszusi vezetők szintén kompromisszumkészségüket hangoztatják, és először a választások óta ,,legitim módon megválasztott elnöknek" nevezték Busht.

Az adócsökkentésről Bush Alan Greenspannal, a nemzeti bank elnökével is tárgyalt, de Greenspan közölte, hogy szerinte a többletbevételekkel az ország adósságállományát kellene csökkenteni.

Feketék a kormányban

Bush kormánya leendő tagjaival is egyeztet. Külügyminisztere várhatóan a fekete bőrű Colin Powell, míg nemzetbiztonsági tanácsadója a szintén fekete Condoleezza Rice lesz. A pénzügyminiszteri posztra az Alcoa Corp. elnöke, Paul O'Neill a legesélyesebb. A védelmi tárca várhatóan Dan Coats szenátoré lesz.

Christine Todd Whitman New Jersey kormányzója feltehetően a környezetvédelem felelőse lesz. Whitman egyes források szerint azért nem lehet egészségügyi miniszter, mert támogatja a nők abortusszal kapcsolatos döntési jogát. Ann Veneman Bush mezőgazdaságiminiszter-jelöltje.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!