Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Bush hivatalosan is megnevezi néhány miniszterét

2000.12.20. 16:50
George Bush szerda délután hivatalosan is megnevezi kormánya egyes tagjait. A kereskedelmi miniszter Don Evans, a republikánus jelölt kampányfőnöke lesz. Mel Martinez kapja a lakásügyi, Ann Veneman a mezőgazdasági tárcát.
Mel Martinez, aki eddig a floridai adminisztrációban dolgozott Jeb Bush floridai kormányzó jó barátja, és ő szervezte a Bush-kampány floridai eseményeit. Martinez kubai származású, 1962-ben, 15 évesen szökött az Egyesült Államokba. Az Elian-vita során felszólította Clinton elnököt, hogy engedélyezze, hogy a gyermek amerikai rokonainál maradhasson.

Ann Veneman, aki korábban Kalifornia mezőgazdasági ügyeit irányította, kapja a mezőgazdasági miniszteri posztot. Az idősebb Bush elnöksége idején Veneman miniszterhelyettes volt a legmagasabb rangú női tisztviselő a tárcánál.

Don Evans Bush régi barátja, kapcsolatuk a texasi olajüzletben indult. Evans segített a Bush-kampányra 100 millió dollárt összegyűjteni. Az idősebb Bush és Clinton is a kampányfinanszírozást biztosító alapok vezetőit nevezte ki kereskedelmi miniszternek.

George Bush természetesen más jelöltekkel is egyeztet. Külügyminisztere a fekete bőrű Colin Powell, míg nemzetbiztonsági tanácsadója várhatóan a szintén fekete Condoleezza Rice lesz. A pénzügyminiszteri posztra az Alcoa Corp. elnöke, Paul O'Neill a legesélyesebb. A védelmi tárca várhatóan Dan Coats szenátoré lesz. Christine Todd Whitman New Jersey kormányzója feltehetően a környezetvédelem felelőse lesz. Whitman egyes források szerint azért nem lehet egészségügyi miniszter, mert támogatja a nők abortusszal kapcsolatos döntési jogát.