Mick Jagger lyuksógora

2007.11.13. 08:03
18 hozzászólás

Chris Dodd demokrata jelölt megdugta Mick Jagger első feleségét és a Csillagok háborúja Leia hercegnőjét is. Az apukája pedig náci fővezéreknek kért kötelet Nürnbergben. Chris most az USA elnöke lenne.

A jelölt, aki megdugta Jagger és Han Solo nőjétChris Dodd egy különösen balos elnök-jelölt, jóléti intézkedéseket szokott szorgalmazni és két éve kezet fogott Hugo Chavez venezuelai elnökkel is. („Ő egy törvényesen megválasztott elnök, vele kell tehát együttműködnünk” mondta akkor róla.) Dodd egyáltalán nem ért egyet a Kuba elleni embargóval, és még az abortuszt is elfogadja. Utóbbi azért is érdekes, mert egyébként római katolikusnak vallja magát, a felesége pedig mormon. Komoly vallási nevelést kapott, jezsuita fiúgimnázumba és katolikus főiskolára járatták, de most már ott tart, hogy dekriminalizálná a marihuána fogyasztását. „A fű és az alkohol törvény előtti megkülönböztetése csak arra jó, hogy megtöltsük a börtönöket” – mondta egyszer, bár a mostani kampányban már annyit árnyalt a véleményén, hogy a legalizálásra még nem érett meg a társadalom.

Dodd 63 éves, ereiben tiszta ír vér csörgedezik, az összes nagyszülője Írországban született. Öt testvére van, és már a papája is demokrata politikus volt. Amikor Thomas apuka először szállt harcba Connecticut szenátori címéért, akkor Bush elnök nagypapája, Prescott Bush verte meg. A két család közti rivalizálást 2004-ben Chris támasztotta volna fel egy elnökségért vívott harcban, de akkor visszalépett a jelöltségtől. Most pedig már biztosan nem Bush lesz az ellenfele, ha sikerül indulnia. Erre nincs nagy esély, mert ő áll a legrosszabbul a közvélemény-kutatások szerint a demokrata kandidálók közül.

Dodd apukája fontos eleme a kampányának. „Levelek Nürnbergből” címmel néhány hónapja adott ki könyvet. A címben szereplő leveleket apukája küldte az anyukájának, amikor Thomas Dodd ügyészként dolgozott a nürnbergi háborús bűnöket vizsgáló bíróságon. A könyv egyrészt romantikus, egy szerető apa gyengéd mondataitól hemzseg. Másrészt alkalmat ad a szerzőnek, hogy moralizáljon: milyen jó volt, amikor az USA igazságot szolgáltatott 45 után, és milyen rossz most, hogy Abu Ghraib meg Guantanamo lett az iraki nép felszabadításából. Dodd az elnöki kampányra időzítve éppen egy kínzást tiltó törvényen rugózik a szenátusban.

Apu szerepének kiemelése több szempontból is érdekes döntés volt. Thomas Dodd a Nürnbergben szerzett hírnevét meglovagolva előbb kongresszusi majd szenátusi képviselő lett, ám karrierje csúnyán végződött. 1967-ben ugyanis a szenátus határozatban ítélte el, mert kampánypénzéből 116 ezer dollárt „személyes célokra használt fel”. Az öreg Dodd elsírta magát a szavazás után, és a fia máig biztos benne, hogy az öreg nem lopta el saját kampánypénzét. 70-ben a demokraták nem akarták újra indítani a botrány miatt Thomast, ezért függetlenként próbálkozott. Kampányfőnöke Chris lett, aki ekkor szagolt bele először a politikába. A Dodd-családot akkor legyőzték a republikánusok. Amikor 1980-ban Chris visszavágott, akkor édesapja régi íróasztalát foglalta el a szenátusi irodaházban. Azóta is ott dolgozik, és a háta mögött apu olajfestményként figyeli munkálkodását.

Chris Dodd először angol irodalomból diplomázott, aztán elment Dominikára a Peace Corps önkénteseként. (A csoportot J. F. Kennedy alapította, hogy egyetemisták segítség a világ elesettjeit.) Dodd iskolát és kórházat épített a karibi szigeten, és megtanult spanyolul. Hazatérve jogi diplomát szerzett, kicsit jogászkodott, aztán 1974-ben kongresszusi képviselővé választották. Ugyanott indult, ahol korábban az apja is, a Dodd név jól csengett a választókörzetben. A párt pedig éppen fiatalítási programot indított, a Watergate-botrány után új politikus-generációt mutogatva a népnek.

Dodd rögtön emberi jogi problémákkal kezdett foglalkozni, és bekerült a Martin Luther King meggyilkolását vizsgáló kongresszusi bizottságba. 1980-ban már szenátorrá választották (szintén apu helyén) és azóta rendre újraválasztják. Már ötödik ciklusát csinálja Washingtonban. Nagyjából kongresszusi karrierjének idejére esett első házassága, amiből 12 év alatt sem született gyerek.

Válása után vidám agglegény életet élt. Együtt járt egy ideig Bianca Jagger-rel, aki éppen akkor vált el a Rolling Stones énekesétől. A nicaraguai származású hölgy emberi jogi harcosként alanyi jogon is híres volt. Biztos összefüggött a románccal, hogy Dodd volt az egyik legkeményebb kritikusa a Reagan-kormány nicaraguai viselkedésének (a jobbos gerillákat támogatták egy rakás gyanús eredetű pénzzel a polgárháborúban). Aztán randizott néhányszor Carrie Fisher színésznővel is, akit Leia hercegnőként ismert meg a világ a Csillagok háborújából. Végül egy mormon nőt vett feleségül, Jackie Marie Clegg-t, akitől két lánya született, a kisebbik még csak kétéves.

A Clinton-érában volt sok szempontból a csúcson. Ő írta azt a törvényt, amit Bill Clinton első fontos törvényeként tartottak számon. Ez arról szól, hogy a munkavállalók fizetés nélküli szabadságra mehetnek, ha gyerekük születik, vagy beteget kell ápolniuk a családban. 94-97 között elnöke volt a Demokrata Nemzeti Bizottságnak, ami olyasmi Demokrata Pártban, mint a pártelnökség Európában.

Szenátorként kedvenc témája volt még a gyermekvédelem és a fogyatékosok segítése. Az egészségbiztosítási rendszer állami kiterjesztésén, szociális otthonok építésén dolgozott sokat. Közben nem feledte a Dominikán töltött önkéntes munkát: egyrészt folyton Latin-Amerika segítése mellett agitált, másrésztjavasolta, hogy minden középiskolásnak kötelező legyen önkéntes munkát végeznie.

Apu végzete Dodd-t is meglegyintette. Az Enron-ügy kapcsán rengeteget basztatták, még Arany Póráz Díjat is kapott egy szervezettől, amely a lobbisták által lekenyerezett politikusokat állítja piedesztálra pellengérre. Chris Dodd ugyanis a pénzügyi szervezetek ellenőrző szenátusi bizottság elnökeként több olyan törvényt is összehozott, amit a nagy könyvvizsgáló cégek sírtak ki. Idő közben összesen 910 ezer dollár kampánytámogatást kapott a nagy könyvvizsgálóktól (PWC, Earnst & Young, Deloitte & Touche, Solomon Brothers meg ilyenektől) és hát legalább 50 ezret kapott az Arthur Andersontól is, ami az Enron könyvvizsgálójaként tette tönkre saját hírnevét.

Az iraki háborút ugyan megszavazta, de ezt megbánta, amikor kiderült, hogy nem is voltak ott tömegpusztító fegyverek. Most azt követeli, hogy egy éven belül vonuljanak ki az amerikai csapatok Irakból.

Dodd a kampányához felbérelte John Kerry volt kampányfőnökét, de nem azt, akivel vesztett az előző demokarata jelölt, hanem azt, akit Kerry a kampány közepén kirúgott. Chris Dodd a népszerűségi lista tökutolsójaként, de optimistán várja az előválasztásokat.