Vita Las Vegas: Clinton visszavág

2007.11.16. 13:12

Az első elemzések szerint Hillary Clinton sikeresen szerepelt a csütörtökön Las Vegasban hét résztvevővel megtartott demokrata jelöltvitán. Az elmúlt napokban sok szó esett arról, hogy az éllovas nem tárja fel politikai múltja minden elemét, kerüli a kemény kérdéseket, sőt, manipulálja a kampányeseményeket. Két fő vetélytársa, Obama és Edwards már-már összehangoltnak tűnő módon bombázták ilyen jellegű kritikákkal.

A CNN gyorselemzése szerint a vegasi eseményen Clinton "a támadás a legjobb védekezés" taktikát választotta, bepróbálkozó ellenfeleit a republikánusokhoz hasonlította és sárdobálással vádolta őket. A kezdeti pengeváltások után visszafogottabb hangnemben folytatódó vitán a CNN szerint Clinton nyert, bár Obama és Edwards nem veszített (mindketten továbbra is azzal operálnak Clinton ellenében, hogy az egykori first lady szerintük a washingtoni status quo embere, nem pedig a változásé). A CNN az egyenes, őszinte stílusával rokonszenvet keltő Joe Biden teljesítményét emeli még ki.

A National Review kommentátorai közül Jim Geraghty ugyancsak Edwards és Obama középszerű teljesítményére hívja fel a figyelmet. És arra, hogy Bill Richardson baromi kövér. Mark Hemingway szerint továbbra is Clinton az egyetlen, aki nemzetbiztonsági kérdésekben komolyan vehető. (Ezt a szenátus külügyi bizottságának elnöke, Joe Biden, illetve a volt ENSZ-nagykövet Richardson környezetében nyilván kitörő örömmel olvasták.)

Hasonlóan látta a vitát a Pajamas Medián olvasható elemzésében Anon Guy, a blogger. Bár a legnagyobb tapsot Clinton kapta ("Ugyan, dehogy azért támadnak, mert nő vagyok. Azért támadnak, mert én vezetek."*), a legjobb bemondások szerinte Bidentől jöttek. Úgy véli Kucinich annyira béna volt, hogy hamarosan meg sem fogják hívni a vitákra - bár egy jó poénja neki is volt:
- Miért szavazott a Patriot Act ellen?
- Mert elolvastam.

Clinton Nevadában egyébként körülbelül háromszásznyolcvan százalékponttal vezet Obama és Edwards előtt (a Las Vegas-i Egyetemen tartott vita közönsége ennek megfelelően fújolt is, amikor a "srácklub" tagjai keménykedni próbáltak vele szemben). A vita tétje sokkal inkább Iowa, ahol még bármi is lehet.

*A New York Times blogjának elemzése szerint zavaróan bepróbáltnak tűnő részt a Clinton-kampány jóvoltából már meg is tekinthetjük a YouTube-on. Megrázóan praktikus teljes videó és leirat a NYT oldalán: itt.