A lelkész úr kampánystábjában valaki csúnyán begombázott

2007.11.20. 11:39

A republikánus mezőny felívelő csillaga, Mike Huckabee baptista lelkész és volt arkansas-i kormányzó (aki, mint arra róla szóló portrénkban részletesen kitértünk, az éllovasokhoz képest nulla pénzből kampányol) bemutatta első televíziós reklámját, amivel a januárban esedékes első kaukusz szavazóit kívánja meggyőzni. Ne kerülgessük a forró kását: ha az eseményen részt venni jogosult, regisztrált republikánus iowai polgárok lennénk, holnap reggel megrendelnénk az interneten az "I Like Mike" feliratú hátizászlót és döntött kérdésnek tekintenénk, hogy kié a szavazat.

A tévéreklám ugyanis vicces. Ráadásul szándékosan. És nagyon.

Egy felirattal kezdődik: "Fontos politikai üzenet Mike Huckabee-től". Ezután megjelenik a jelölt és így szól:

- Hogy hogyan gondoskodnék az amerikai határ biztosításárol? Két szó: Chuck. Norris.

Az akciósztár késedelem nélkül meg is jelenik a képen, és innentől felváltva mond egymásról egy-egy mondatot a két főszereplő. Ilyeneket:

- Mike Huckabee célja, hogy bezárjon az IRS [az amerikai APEH].
- Ha Chuck Norris fekvőtámaszt csinál, nem magát emeli fel, hanem lenyomja a Földet.
- Mike Huckabee elvszerű, autentikus konzervatív.
- Chuck Norris nem támogat [egy jelöltet]. Ő megmondja Amerikának, hogy hogyan lesz.

Egy földrész távolságból nehéz megítélni, hogy pontosan milyen stratégiai megfontolások késztethették a Huckabee-csapatot ennek a legjobb Borat-jeleneteket idézően hangos röhögésre késztető, ugyanakkor mélyen zavarbaejtő egy percnek az elkészíttetésére. Azt meg még nehezebb megjósolni, hogy mit fognak ebből levenni az iowai emberek. A Salon elemzése szerint annyit biztosan, hogy valaki végre nem unalmas.