Hinnye! Barack veri Hillaryt!

2007.11.20. 14:46

Készülőben van a januári meglepetés. A Washington Post és az ABC News közös közvélemény-kutatása szerint, bár még mindig döntetlenszagú a helyzet Iowában, a felmérések kezdete óta először Barack Obama vezet az első előválasztó (na jó, pártválasztmányi-szavazó) államban.

Összeteszi a kezét

A pillanatnyi állás szerint Obama vezet 30 százalékos támogatottsággal, Hillary (republikánus kódneve: a sátán liberális szukája) 26 százalékkal a második, John Edwards 22 százalékkal a harmadik. Statisztikailag releváns elmozdulást csak Obama produkált, hét százalékkal növelte táborát fél hónap alatt.

De nem is Barack előretörése az, ami miatt Clintonnénak aggódnia kell. Hanem mert az iowai kukoricatermelők, szemben az országos átlaggal, nem benne, hanem Barackban látják azt, aki változást hozhat.

És ezzel még nincs vége. Hillary Floridában vesztésre áll három republikánus jelölttel szemben is - márpedig azt, hogy Floridán mennyi múlhat, 2000-ben mind megtanultuk. A Miami Herald jelentése szerint a republikánusok éllovasai közül Rudy Giuliani 50-43-ra győzné le, de - igaz, a statisztikai hibahatáron belül - Mitt Romney és Fred Thompson is elötte végezne.

A floridai felmérésben kiütközött Hillary legnagyobb gyengéje is. Az összes jelölt között egyedül neki nagyobb az elutasítottsága a támogatottságánál. A megkérdezettek 45 százaléka rühelli, csupán 38 százalék kedveli.

A republikánusoknál pedig továbbra is Mitt Romney szárnyalása okozhat meglepetéseket. Mint már írtuk Iowában biztosan vezet, most kiderült, hogy New Hampshire-ben is. A CNN és a WMUR-TV felmérése szerint a mormon Romney 33 százalékon áll, mögötte messze lemaradva John McCain következik 18 százalékkal, majd Rudy Giuliani 16 százalékkal. Negyedik helyen személyes kedvencünk, Ron Paul áll 8 százalékos támogatottsággal.