Obama letüdőzte

2007.11.27. 14:41

Barack Obama is bedobta magát a legelső előválasztásnak helyet adó Iowában: facsart egyet legnagyobb demokrata ellenfelén, Hillary Clintonon, amikor egy rendezvényen arra kérte a hallgatóságát, hogy kérdezzenek tőle bármit, ami csak az eszükbe jut. "Ezek a kérdések nem lettek előre megírva, vagy előre kiválasztva. Gyerünk, mindent bele" - célzott természetesen Clintonné bérkérdezős botrányára a fiatal elnökjelölt (The New York Times).

A jelenlévők úgy tűnik, hirtelen nem tudták mihez kezdjenek az ölükbe hullott lehetőséggel, mivel elég bátortalanul nyitottak és ezért első körben csak olyan sablontémák kerültek elő, mint az egészségügy, a bevándorlás, a költségvetési hiány és a tanárok fizetése. Csak a rendezvény vége felé rázta fel egy kisfiú a félős hallgatóságot, amikor kérdésével bebizonyította, hogy a legfiatalabb generáció biztosan fényes jövőt jósol Obamának. "Melyik bankjegyen lesz majd rajta az arcképe?"

Miután sikerült kicsit abbahagynia a nevetést, Obama hangosan elgondolkodott: "Lássuk csak, az öt dolláros már foglalt. Az egyes is… De ki is van a kettesen? Nem is tudom" - viccelődött. "Az az igazság, hogy csak sok évvel a halálod után kerülhetsz fel egy bankjegyre. Szóval nem sürgős annyira, hogy velem mostanában történjen ilyen. Talán 75, 80 év múlva majd én leszek a százdollároson, vagy valami" - kreált magából híres történelmi alakot az illinois-i szenátor.

A könnyedebb kérdés végül meghozta a többiek kedvét is, ezért a következő kérdező máris a marihuána legalizálásáról faggatta kedvenc jelöltjét. Obama persze ellenezte a felvetést, de azért nem mondott le a tréfáról, amikor nevetve hozzátette: "Kicsit ideges voltam, ezért kellett egy dzsoint."

Ezen a ponton a jelenlévők végleg levetkőzték minden korábbi gátlásukat, és egy könnyed asszociációval rá is tértek a nap utolsó kérdésére. "Letüdőzted?" - szegezték neki Obamának, aki korábban már elismerte, hogy fiatalabb korában kipróbálta füves cigit. "Megtettem, de nem vagyok rá büszke. Fiatalkori botlás volt" - magyarázta az elnökjelölt. "De soha nem értettem, hogy ő miért mondta azt" - váltott át búcsúzóul jó érzékkel támadásra a fiatal szenátor, emlékeztetve, hogy Bill Clintonnak 1992-es kampánya alkalmával pontosan ugyanezt a kérdést tették fel többször is. Az exelnök ugyanakkor a mai napig ragaszkodik ahhoz, hogy nem tüdőzött le semmit. "Éppen az volt benne a lényeg" - tette hozzá Obama.