Clintont legyőznék a republikánusok

2007.11.28. 15:38

Szép kis botrányba keverte magát Hillary Clinton legfőbb személyes közvélemény-kutatója, Mark Penn. A pollster az MSNBC reggeli műsorában azzal vádolta John Zogbyt, hogy teljesen irreleváns, rossz módszertanú kutatási eredményeket közölt. Penn persze egy olyan felmérést gyalázott, ami szerint Hillary, khm, gyengén áll.

A felvétel a linkre kattintva letölthető a Newsbusters oldaláról.

John Zogby - aki tapasztalataink szerint igen megbízhatóan jelzi előre a várható eredményeket - hétfőn közzétett egy kutatást, ami szerint Hillary az összes esélyes republikánus jelölttől 3-5 százalékpontos verésre számíthat. Ami még kiábrándítóbb lehetett a Clinton-stáb számára, hogy a felmérés szerint Barack Obama ugyanezeket a republikánus jelölteket 5-8 százalékponttal veri.

Mit lehet ilyenkor tenni? Penn vádaskodásba kezdett. Bár ne tette volna. John Zogby ugyanis felkapta a vizet, és közleményében darabokra szaggatta Pennt.

Penn azt állította, hogy ez a felmérés volt Zogby első online felmérése. Az igazság ezzel szemben, hogy Zogby immár tizedik éve, folyamatosan tökéletes metodikával készíti felméréseit, amiknek az egyik legnagyobb vásárloja, na ki, a Demokrata Párt. Penn szerint ezek a felmérések megbízhatatlanok, ehhez képest 2006-ban Zogby online felmérései 19 szenátori versenyből 18 győztesét találták el.

"Mert Mark Penn maga is kiemelkedő közvéleménykutató, állítását, hogy felmérésünk "értelmetlen", egy nyomás alatt álló kampány reflexreakciójának tudjuk be" - szúrt egyet oda búcsúzóul Zogby, aki még azt is elmagyarázta, hogy az eredmények talán annak tudható be, hogy saját és mások mérései szerint Hillary több korai előválasztó államban és országosan is visszaesett, és ügye, ez nem szokatlan a választások közeledtével.

És végül a kedvencünk. "A Gallup felmérése, ami szintén hétfőn jött ki, Clinton szenátor öt százalékpontos előnyét mutatta Rudy Giulianival szemben, a többi republikánus jelöltnek pedig kétszámjegyű hátrányt mért. Barack Obama pedig döntetlenre áll a republikánusokkal" - mondta Penn, majd hozzátette, hogy "Ez egy igazi kutatás, ötven éves múlttal".

Zogby online felméréseinek statisztikai hibahatára egy százalék, szemben a telefonos és az akár ötven éves múlttal is rendelkező hagyományos felmérések 3,1-4,3 százalékos hibahatárával.