Obama Clinton nyakában liheg

2007.12.09. 14:43

Nagyon úgy tűnik, hogy Barack Obama iowai előretörése után a december is tartogat meglepetéseket a republikánus káoszfutamhoz képest az elején tisztább képet mutató demokrata elnökjelölti versenyben vezető Hillary Clintonnak.

Először is, az ABC News és a Washington Post közös közvélemény-kutatása alapján Obama már csak hat ponttal (29 százalék) van lemaradva Hillary Clinton (35) mögött New Hampshire-ben, ahol hónapok óta ez a legkisebb különbség a két jelölt között. Erre a felmérésre egyébként már csak azért is érdemes odafigyelni, mert legutóbb éppen ők jósolták először Obama iowai megugrását, amit aztán több másik pollban is mértek, és lassan a Pollster blog összesítésében is keresztezik egymást a legnagyobb demokrata riválisok.

Persze nem misztifikáljuk túl az eredményt, hiszen ezzel egyidőben volt 14 százalékos Clinton előnyt mutató előrejelzés is, és Zogby is 11 pontos különbséget jelez, ugyanakkor egyre több felmérésben csökkent tíz százalék alá Obama hátránya. Ez azért érdekes, mert ilyen állás mellett már Iowa begyűjtése is elegendő lehet a fiatal szenátornak a New Hampshire-i győzelemhez.

Ha ez még mind nem lenne elég, Hillary kampánycsapata már azért is izgulhat, mert az első decemberi felmérések alapján Dél-Karolinát is könnyen bukhatja a korábbi first lady. A Rasmussen szerint már csak 36-34 arányban vezet Clinton, akinek novemberben még tíz százalékos fórja volt Obama előtt. Az Insider Advantage felmérése is a demokrata éllovas visszaesését és fordulatot mutat: náluk Obama már át is vette a vezetést 26-24 arányban.

Egyelőre nem vonunk le hosszabb távú következtetéseket az eddig nyilvánosságra hozott felmérésekből, ugyanakkor újra felhívjuk a figyelmet a korábban már megfigyelt jelenségre, miszerint Hillary Clinton annál jobban vezet egy államban, minél távolibb az ottani előválasztás időpontja. Obama egyre esélyesebb repülőrajtja mindenesetre jól jöhet Nevadában, már csak az a kérdés, hogy mire lesz elég január végén például Floridában, aztán február 5-én a döntő fontosságú 22 előválasztó tagállamban.