Minden idők legnagyobb egynapos kampányakciója

2007.12.15. 08:02

Rég írtunk egyik kedvencünkről, a fő kampánytémájává az adóhivatal eltörlését tevő Ron Paulról. Pedig érdemes odafigyelni a libertariánus republikánusra, hiszen a mezőnyben a Huck mellett az ő népszerűségi görbéje mutat emelkedő ívet. Ráadásul a Huckkal szemben Ron Paul vastagon ki van bélelve pénzzel, a most majdnem 12 millió dolláros warchest (mondjuk: pénzeszsák) vasárnap ráadásul további tízmillióval gyarapodhat.

Vízbe az adóval, Irakkal

Legalábbis Paul hívei igen látványos akcióra készülnek. December 16-án, a brit korona amerikai gyarmatait a függetlenség felé indító bostoni teadélután 234. évfordulóján százezren akarnak összegyűlni Bostonban, hogy fejenként száz dollárral támogassák a jelöltet. Ahogy akkor az angolok adói, úgy most a szövetségi állam adói elleni tiltakozás a fő motívum.

A teaparty07.com nyilvántartása szerint eddig már harmincezren regisztráltak. Ez ugyan messze alatta marad a tervezettnek, de Paul kampánya már hárommillió dollár plusszal is teljesítené terveit. Ők ugyanis azzal számolnak, hogy 12 millió dollárral meg tudják valósítani utolsó hetes blitzüket, és besöpörhetik a januári előválasztásokat.

Mielőtt bárki legyintene, az ötlet egyáltalán nem naív. Ron Paul értékrendje az északi, liberális republikánusok és a déli konzervatívok számára egyaránt tartogat szívhez szóló témákat. Északon a kiegyensúlyozott költségvetés, a személyi és üzleti adózás átalakítása (gyakorlatilag megszüntetése) hangzik csábítóan, délen pedig az illegális bevándorlókkal szemben képviselt kemény álláspontjával és megkérdőjelezhetetlen abortuszellenességével tarolhat. Az pedig, hogy a kezdetektől ellenzi az Irak elleni háborút, a nyilt előválasztást tartó államokban akár demokrata szavazatokat is hozhat neki. Persze kell hozzá némi wishful thinking, de nem tűnik lehetetlennek, hogy Paul áttörjön. Végülis, a konzervatívokkal szemben az igazi alternatívát nem Giuliani, hanem Paul jelenti.

Kiváncsian várjuk, hogy sikerül a vasárnapi bostoni akció. De okosabbak majd a december végi közvélemény-kutatások után leszünk. Annyi biztos, hogy Paulra érdemes lesz odafigyelni legalább a január 15-i michigani kaukuszig.