Kiábrándulnak Clintonból a feketék

2007.12.17. 16:04

Továbbra sem érkeznek biztató hírek az utóbbi időben egyre inkább visszaeső Hillary Clinton számára: most éppen az derült ki, hogy az eddig inkább őt támogató fekete szavazók elkezdtek átpártolni szárnyaló riválisához, Barack Obamához. Az elmúlt hetek tendenciái alapján néhány elemző már odáig ment, hogy az illinois-i szenátort tartja a demokrata elnökjelölti verseny éllovasának, ami nem olyan régen még elképzelhetetlen lett volna. (The Wall Street Journal)

Leginkább a január végén előválasztó Dél-Karolinában szembetűnő a fordulat, ahol 51-27 százalék arányban már négy felmérés is Obama előnyét mutatja a fekete szavazók között. A váltás főleg délen jöhet jól a fiatal szenátornak, ahol egyes tagállamokban minden második demokrata szavazó fekete (így például Georgiában és Missouriban is).

Clinton a kampány elején elsősorban exelnök férje népszerűségének köszönhetően még magasan vezetett a feketéknél, de Obama az elmúlt hetekben nagyon odatette magát. A fiatal elnökjelölt húzásai közül mindenképpen Oprah Winfrey népszerű talk-show királynő csatasorba állítása jött be a leginkább, de elemzők szerint Obama felesége, Michelle is egyre hatékonyabban tudja megszólítani férje számára a feketéket, főleg a fekete nőket. Egy Harlemben tartott kampányrendezvényen pedig a népszerű komikus, Chris Rock győzködte hallgatóságát. „Nagyon kínosan éreznétek magatokat, ha nyerne és nektek nem lenne közötök a győzelméhez” - figyelmeztetett mindenkit.

Obamának egyértelműen sikerült felhívnia magára a figyelmet: a Pew Research országos felmérésében ugyanis a megkérdezett feketék 51 százaléka állította, hogy a jelöltek közül Obamáról hallott a legtöbbet mostanában, míg Clinton esetében csak minden negyedik válaszadó vélekedett hasonlóan. Sokatmondó adat, hogy novemberben még pont fordított volt az arány.

Több elemző egyébként úgy látja, hogy Obama országos előretörésével párhuzamosan egyre nagyobb mértékben hódítja majd el a feketéket Clintontól. „Sok afro-amerikai az ország déli részén nem bízik benne, hogy egy fekete jelöltnek van esélye a győzelemre” - mondta David Bositis politikai elemző. „Ha Obama bebizonyítja, hogy képes nyerni és a fehér szavazók őt választják, akkor nagyon sok afro-amerikai is felsorakozik majd mögötte.”