Bréking: Kucinich Obamát támogatja

2008.01.02. 07:19

A hihetetlen izgalmakat ígérő iowai kaukuszt megelőző napon akár sorsdöntő is lehet a demokrata elnökjelölt Dennis Kucinich bejelentése: a képviselő ugyanis felszólította támogatóit, hogy csütörtökön a kezdő államban Barack Obamát válasszák másodlagos jelöltjüknek. (The Washington Times)

A lépés egyes választókerületekben plusz szavazatokat jelenthet Obamának, mivel a kaukusz sajátos választási rendszere 15 százalékos küszöböt ír elő. Éppen ezért ahol Kucinich eredménye nem éri el a szükséges szintet, ott támogatóinak egy másik jelöltet kell választaniuk. A képviselőnek egyébként nincs számottevő támogatottsága Iowában, azonban a demokratáknál olyan szoros versenyt jósolnak az előrejelzések, hogy az elmúlt napokban elemzők már azt hangoztatták, hogy akár ezernél is kevesebb szavazat dönthet majd valamelyik jelölt javára.

„Természetesen kizárólag Iowára vonatkozik az ajánlásom, hiszen Obama szenátorral ellenfelek leszünk majd jövő kedden a New Hampshire-i előválasztáson” - olvasható Kucinich közleményében. Az írásból az is kiderül, hogy a demokrata képviselő főként az Obama-szlogenként használt változás szükségességének hirdetését látja közös pontnak kettőjük felfogása között. Kucinich egyébként már került hasonló helyzetbe 2004-ben, akkor a most is induló John Edwards támogatása mellett döntött.