Ki mit veszthet?

2008.01.04. 02:11

Amíg az eredményekre várunk, okoskorjunk egy kicsit. Vegyük sorra a jelölteket, hogy kinek mit jelenthet az eredmény.

Kezdjük a demokratákkal.
Hillary Clinton: Ha Clinton nyer, tiszta sor, minden bizonnyal elnyeri az elnökjelöltséget. Ő a demokrata frontrunner, egy iowai győzelem végleg megerősíti pozícióját. Clinton annyira erős, hogy még egy szoros vereség, sőt még egy harmadik hely is belefér, igaz, ez esetben már nyilttá válik a verseny. De Hillary, férjéhez hasonlóan, kemény harcos hírében áll.
Barack Obama Obamának már sokkal fontosabb az iowai győzelem. Valahol meg kell vernie Clintont, hogy bizonyítsa életképességét, és ehez Iowánál jobb helyet nem is találhatna. Az iowai győzelem meghozhatja a sikert New Hampshire-ben is, és akkor már bármi lehet.
John Edwards Ha nyerne, populista nézetei visszaigazolást kapnának. Viszont még egy győzelem sem jelentene sokat, Obama és Clinton is szívesebben küzdene meg vele, mint egymással.
Bill Richardson Ha az arizonai kormányzó tisztes eredménnyel végez a negyedik helyen, életben maradhat, Nevadában pedig akár a meglepetésre is képessé válhat. A többi demokrata jelölt a túlélésért küzd, különösebb esélyek nélkül.

A republikánusoknál még inkább élet-halál harc folyik.
Mike Huckabee Egyetlen esélye a győzelem, vagy a szoros második hely. A volt arkansas-i kormányzó szinte pénz nélkül kampányolt, és ha nem szerepel jól Iowában, ez így is marad. Akkor meg nem lesz esélye.
Mitt Romney Ha kikap a Hucktól, elbukhatja New Hampshire-t is, azzal pedig véget is érhet számára a választás.
John McCain McCain igazából nem is kampányolt Iowában, így is bejöhet a harmadik helyre. Ez pedig elég jól hangzik ahhoz, hogy New Hamshire-ben győzelemre válthassa, ezzel teljesen nyílttá teheti a versenyt.
Fred Thompson Akár a harmadik helyre is bejöhet. Ha nem, azzal véget is érhet a kampánya és visszaléphet. Ez esetben a hírek szerint McCaint támogatná, akit viszont Iowában meg is előzhet.
Ron Paul A libertárius jelölt kényelmes helyzetben van. Ha nagyon kikap se történik semmi, ha pedig kétszámjegyű támogatottságot szerez, azzal egyértelműen a jelöltek közé emelkedik.
Rudy Giuliani A volt New York-i polgármester sajátos taktikát választott. Gyakorlatilag veszni hagyta a januári államokat, minden energiáját a február 5-i szuperkeddre tartogatja. Viszont az Iowában neki kinéző hatodik hely katasztrofális szereplést hozhat New Hampshire-ben, és onnan nehéz lesz felállnia. Le azért még ne írjuk.