Pörög, mint majom farkán a stanicli

2008.01.05. 13:02

Ahogy az már az iowai kaukusz éjszakáján is látszott, Hillary Clinton kampánystábja intenzíven elkezdte pörgetni az iowai vereség történetét. A vereség elismerésének pillanatában az addig tapasztalatával kampányoló Clinton fülig érő szájjal üdvözölte a változást akarókat, egyből hangsúlyozva, hogy ki más, mint ő lenne a változás maga. Az elmúlt egy napban azóta megtudhattuk, hogy Clinton mindig is tudta, hogy Iowában lesz neki a legnehezebb, hogy valójában sosem volt esélyes, és különben is, az iowaiaknak lövésük sincs a dolgokról, majd New Hampshire független népe megmutatja, hogy ki a jani.

Ismerős történet. 1992-ben férje, Bill kommunikált hasonlóan a New Hampshire-i választás előtt, spinmasterei akkor találták ki a Comeback kid jelzőt. Most Hillary készül hasonlóra, főleg a fiatalok körében vadászna új szavazókra. A dolog nem tűnik egyszerűnek, tekintve, hogy New Hampshire történetének valaha volt legnagyobb kampányrendezvényén kétszer is szimplán kifütyülték. Már amikor a mikrofonhoz lépett "O-ba-ma" és "fel vagyunk tüzelve, készen állunk az indulásra" (ez Obama kampányszlogenje, Fired up, ready to go!) szlogeneket skandáló tömegek fogadták. Amikor aztán a száját először hagyta el a változás szó, hatalmas füttykoncert tört ki a teremben. Másodjára akkor pfujjolták ki, amikor azt találta mondani, ő az első pillanattól készen áll a vezetésre.

A stáb közben ügyesen kerüli azt a tényt, hogy ahogy Iowában, úgy New Hamshire-ben is végig Hillary számított _az_ esélyesnek. A legutolsó, még az Iowai vereség előtt készült felmérések átlaga szerint előnye tíz százalék volt Obama előtt, még a legszorosabb becslések szerint is öt százalékot verhet az illinois-i szenátorra. Ez persze gyorsan változhat.