Romney behúzta Wyomingot, abszolút senkit nem izgat

2008.01.06. 00:41

Wyoming területileg ugyan nem éppen elhanyagolható - pl. nagyjából két és félszer akkora, mint Magyarország -, lakosságát tekintve mégis az USA legkisebbike (ami nyilván annak köszönhető, hogy az egyik fele lakhatatlan hegyvidék, a másik meg nagy büdös préri). Alig több mint félmillió ember él itt, ennek megfelelően az állam mindössze 24 küldöttel vehet részt az elnökjelölt-állító republikánus Nemzeti Gyűlésen. Azaz csak vehetne, ha a pártközpont (az RNC) nem csökkentette volna felére a wyomingi delegáltak számát. A büntetés oka: a helyi republikánusok a központtal szembeszállva határozták meg a kaukusz időpontját.

A korai időponttal Wyoming republikánusai fel szerették volna értékelni kaukuszukat. Céljukat azonban legfeljebb kis mértékben sikerült megvalósítaniuk, hiszen a média figyelme ezekben a napokban a hagyományosan a választási folyamat kezdetét jelentő Iowára és New Hampshire-re irányul. (Persze ezekben az államokban is korábban volt a kaukusz, illetve lesz az előválasztás, mint az megszokott; New Hampshire meg is kapta az RNC-től ugyanezt a büntetést, az ugyancsak február 5. előtt előválasztó Floridával, Michigannel és Dél-Karolinával egyetemben. Iowa és Nevada delegációja azért úszta meg a felezést, mert az ottani kaukuszok eredménye formálisan nem kötelező érvényű a küldöttekre nézve.) A jelöltek közül csak Hunter, Paul, Romney és Thompson kampányolt személyesen Wyomingban, de az elmúlt egy hónapban már ők sem tudtak időt szakítani arra, hogy ide látogassanak.

A január 5-én megtartott republikánus kaukusz a CNN jelentése szerint a következő eredményt mutatja a körzetek 91 százalékának adatai alapján: Romney nyolc delegátussal, Thompson kettővel, Duncan Hunter eggyel lett vastagabb. (A kaukuszok napirendjét állítólag úgy szabták meg, hogy a vasárnapi New York Timesba még mindenképp beférjenek az eredmények, ezért áll rendelkezésre a végleges-közeli eredmény magyar idő szerint valamivel éjfél után.) A fennmaradó egy küldött az előzetes várakozások szerint Ron Paulé lehet. Ha mégsem, az elég kínos lesz a libertárius jelöltnek, aki keményen hirdetett az államban.

Romney, hm, elsöprő győzelmének komoly jelentősége nincs, továbbra is az a következő napok nagy kérdése, hogy vajon a konzervatív establishment kedvence (mármint Romney) a Huckabee-tól beszedett pofon után kap-e egy másikat a másik oldalról, McCaintől New Hampshire-ben. Mert ha kap, akkor már tényleg nagy bajban van.

A republikánus Nemzeti Gyűlésen 1191 a "bűvös szám", vagyis ennyi küldött szavazata kell az elnökjelöltség elnyeréséhez. A wyomingi demokraták meg majd március 9-én tartanak előválasztást.