New Hampshire-i játékszabályok

2008.01.07. 12:40

Az előválasztások általános szabályairól már írtunk, most foglalkozzunk egy kicsit a New Hampshire-i szabályokkal. Az előválasztások két alap formája a nyitott és a zárt, attól függően, hogy csak a pártok regisztrált szavazói vehetnek-e részt az adott párt szavazásán, vagy bárki. A New Hampshire-i primary köztes szabályokkal működik: a pártok regisztrált szavazói csak a saját pártjuk előválasztásán szavazhatnak, viszont a függetlenek bármelyik párt előválasztásán részt vehetnek - ez utóbbi most főként a függetlenek körében meglepően erős Barack Obamának kedvezhet.

 

Az előválasztások szabályrendszerét az adott tagállam demokrata/republikánus pártja határozza meg, a lebonyolítás az állam feladata.

1977 óta New hampshire-ben törvény írja elő, hogy az ottani előválasztásnak kell az elsőnek lennie az országban. Ez ugyan előtte se volt másképp, de azóta fokozódik a nyomás a nagyobb népesságű tagállamok részéről, hogy nehogy már a törpe Iowa és New Hampshire döntse el az elnökjelöltség kérdését. New Hampshire jelentősége ugyanis abban állt, hogy aki itt leszerepel, az többnyire már ki is száll a versenyből. 1968-ban, a történelem talán legismertebb New Hampshire-i előválasztásán még csak vereség se kellett a történelem megfordításához: a regnáló demokrata elnök, Lyndon B. Johnson ugyan megverte Eugene McCarthyt, de olyan kevéssel, hogy inkább visszalépett a jelöltségtől. Négy évvel később ugyanígy járt Ed Muskie. Hiába győzte le George McGovernt, öt százalékpontos sikere vereséggel ért fel.

Azóta, két kivétellel, a demokraták versenyét az nyerte, aki nyert New Hampshire-ben is. A két kivétel Walter Mondale és Bill Clinton volt. Mondale-t 1984-ben Gary Hart, McGovern korábbi, karizmatikus kampányfőnöke nyerte, de addigra már kirobbant az a szerelmi ügy, amibe belebukott. Clinton pedig nagyon ügyesen győzelemként adta el 1992-es második helyét (a Comeback Kid frázis is innen ered), és megszerezte a jelöltség elnyeréséhez szükséges lendületet.

A republikánusoknál viszont 2000-ben és 1996-ban is vereséget szenvedett New Hampshire-ben a későbbi nyertes. 2000-ben a most is esélyes John McCain nyert, akit aztán Bush Karl Rove vezette kampánycsapata csak igen piszkos kampánytrükk segítségével tudott megállítani - Dél-Karolinában azt terjesztették el róla, hogy van egy házasságon kívül született gyereke. 1996-ban Pat Buchanan nyert, de azt azért senki sem gondolta komolyan, hogy az amerikai szélsőjobb jelöltje a végső győzelmet is megszerezheti.