Két faluban már szavaztak

2008.01.08. 10:34

A sajátos New Hampshire-i hagyományok egyike, hogy két törpe városkában, a 75 lakosú Dixville Notchban és a 42 lakosú Hart's Locationben már éjfélkor leadják a szavazataikat a helyiek. A két korai választó város eredményei megerősíteni látszanak az utolsó napok közvélemény-kutatási adatait. Dixville Notchban a republikánusok versenyében John McCain négy, Mit Romney két, Rudy Giuliani egy szavazatot kapott. A demokraták versenyét Obama nyerte hét szavazattal a két szavazatot szerző John Edwards és az egy szavazatot kapó Bill Richardson előtt. Hart's Locationben Obama 9, Hillary Clinton 3, Edwards egy szavazatot szerzett. A republikánusok között John McCain hat, Mike Huckabee öt, Ron Paul és Romney egy-egy szavazattal végzett.

A választást nyilván nem ez a két település dönti el, de jól jelzik, hogy az utolsó napok közvélemény-kutatási adatai pontosak lehetnek. A Pollster.com összegző adatait a közvélemény-kutatók helyi kedvencével, A CNN/WMUR és a helyi New Hampshire Egyetem kutatásaival vetjük össze. A CNN/WMUR/UNH január 5-6-i mérései a demokraták között Barack Obama elsöprő, kilenc százalékpontos diadalát vetítik előre. Számszerűen: Barack Obama 39, Clinton 30, Edwards 16 százaléknyi szavazatra számíthat, Bill Richardson hét százalékra.

Így állnak a demokraták - kattintva nagyobb!

A Pollster három féle összesítése, a konzervatív (CE), a trendérzékeny (SE) és az öt napos átlagot (5A) vizsgáló is mind Obama meggyőző győzelmét vetíti előre. A számok nyelvén a CE szerint Obama 35,5, Clinton 30,5, Edwards 18,6, Richardson 5,8 százalékra számíthat. Az SE még meggyőzőbb Obama-előnyt mutat, eszerint az illinoisi szenátor 36,9, Clinton 29,3, Edwards 19,1, Richardson 5,9 százalékot kaphat. Az 5A csak megerősíti az eddigieket, ebben Obama 36,8, Clinton 29, Edwards 19, Richardson 6,2 százalékon áll.

A felmérések alapján a republikánusoknál is egyértelmű a helyzet. A CNN/WMUR/UNH szerint John McCain 31, Mitt Romney 26, Mike Huckabee 13, Rudy Giuliani és Ron Paul 10-10, Fred Thompson 1 százalékot kaphat. A Pollster összesítése csak Rudy Giulianinak ad ennél kicsivel több reményt - ezek szerint ugyan a volt New York-i polgármester nem fog tíz százalékot szerezni, de legalább Ron Pault megelőzheti.

A CE szerint McCain 34,1, Romney 28, Huckabee 11,6, Giuliani 8,6, Paul 7,5, Thompson 2,5 százalékot szerezhet. Az SE szerint McCain 33,5, Romney 28,3, a Huck 11,6, Rudy 8,7, Paul 7,4, Thompson 2,7 százalékot szerezthet. Az 5A összegzés szerint McCain 35, Romney 28,4, Huckabee 11,2, Giuliani 8,4, Ron Paul 6,6, Thompson 3 százalékra számíthat.

Így meg a republikánusok - kattintva nagyobb!

Egyetlen izgalmi tényezőnek az tűnik, hogy a trendérzékeny becslés szerint McCain visszaesőben, Romney feljövőben van, de valószínűleg egy nap nem lehet elég egy hat százalékpontos hátrány ledolgozására. A másik dolog, amiről említést tennék, az Ron Paul vége. Eddig sem titkoltam érzelmeimet a libertárius jelölt iránt, most se teszem. Paul végzetét Barack Obamának hívják. A texasi nőgyógyász fő bázisa ugyanis nem a regisztrált republikánusok, hanem a függetlenek és az elsőválasztók között volt. A misztikus youth vote (azaz a fiatalok/elsőválasztók) viszont láthatóan a még az ő szavazataikkal is legfeljebb egy erős második helyre jó Paul helyett a győzelemre is esélyes Barack Obama felé tört. A republikánus forradalomra úgy látszik, pár évet még várnunk kell.