Már Európában terjed az Obama-mánia

2008.01.08. 23:27

Barack Obama népszerűsége nemcsak az Egyesült Államokban növekszik rohamosan, de már az öreg kontinensen is sokan történelmi személyiséget látnak benne: az amerikai párhuzamok után az utóbbi időben a vezető német lapok többsége John F. Kennedy elnökhöz hasonlítja a fiatal illinois-i szenátort. (International Herald Tribune, ABC News)

Az iowai győzelmet követően csak úgy repkedtek a magasztaló főcímek: „Az új Kennedy”, „Ez a fekete amerikai az új Kennedy!”, „Lincoln, Kennedy, Obama”. A párhuzam különösen nagy megtiszteltetésnek számít, mivel Kennedy hihetetlen népszerű Németországban, és elsősorban Berlinben (ugye mindenki emlékszik, az ex-elnök elhíresült „Ich bin ein Berliner” kijelentésére?). A jövőben ráadásul egyre több német ismerheti meg a demokrata esélyest, mivel a csütörtöki kaukusz után az egyébként is jól fogyó „Barack Obama, a fekete Kennedy” című könyv több helyen is azonnal az eladási listák élére ugrott.

De nemcsak Németországot érte el az Obama-mánia: az illinois-i szenátornak köszönhetően már lassan egész Európa együtt figyeli az amerikai előválasztások izgalmait. Az európai lapok Iowa óta Stockholmtól Berlinen át Londonig mindenhol tele vannak az illinois-i szenátor képeivel, Párizsban a vezető napilapok egészen odáig mentek, hogy dobták Nicolás Sarkozy francia köztársasági elnök szerelmi életét, és helyette vezető cikkekben inkább a lassan demokrata esélyessé előlépő Barack Obamával foglalkoztak.

Az európai figyelem mindenképpen biztató Obamának, akinek a külföldi elfogadottsága adott esetben komoly előnyt jelenthet majd a demokrata előválasztás, de akár az elnökválasztás későbbi szakaszában is. Magyarországon egyelőre nem beszélhetünk általános tendenciákról, de annyi biztos, hogy a szavazni is hajlandó Index olvasók többsége Barack Obamát látná legszívesebben a következő amerikai elnökként (ha valaki még nem szavazott, akkor itt még bármikor megteheti!).