Miért nyert Clinton New Hampshire-ben?

2008.01.09. 03:59

Bár a szavazatokat még bőszen számolják, most, hogy alaposan átnéztem az exit-pollokat, meg lennék lepve, ha Obama megfordítaná az állást. Miért is?

Az exit-pollok alapján két tényező tűnik meghatározónak Clinton sikerében. Iowával szemben Obama elbukta a párton belüli szavazást, a regisztrált demokraták körében 45-34-re nyert Clinton. Obama ugyan 43-31-re hozta a függetlenek szavazatait, de a függetlenek nem vettek rész olyan arányban a demokrata szavazáson, mint arra korábban számítani lehetett. Inkább a republikánus választásra mentek, ahol McCaint segítették győzelemhez. A másik döntő tényező, hogy Obama a nők körében sem tudott nyerni, sőt, Clinton 47-34-re hozta a választónők szavazatait.

Ha végig nézzük az exit-pollokat, Clinton szinte minden területen meglepően erős. Korosztályosan Obama csak a 18-24 évesek körében tarolt, a negyven év felettiek körében Clinton magabiztosan nyert. És ami igazán megrázó lehet Obamának, Clinton nyerte el a magukat nagyon liberálisnak vallók szavazatainak többségét is.

És hogy miért hirdetek győztest? Mert az exit-pollok szerint a két legnépesebb területen, New Hampshire nagyvárosaiban és az állam déli részén magabiztosan nyert Clinton.

A végkövetkeztetés? Ezt benéztük. Nem mentegetőzésből mondom, de Clinton stábjában is 12-15 pontos verésre számítottak. Erre Hillary megcsinálta azt, amire egy napja még azt mondtuk volna: lehetetlen. Nem hiszem, hogy ez csak a könnyek miatt van.