Na, ki pörög most?

2008.01.09. 05:01

Hát most Barack Obama. Ahogy Iowában Clinton, most hirtelen Obama állította be magát az esélytelen jelöltnek, aki nagy tettet hajtott végre a második hely megszerzésével. Szép történet, még igaz is lehetne, ha a Iowa után nem ő vette volna át a vezetést magabiztosan a közvélemény-kutatásokban. "Még mindig fel vagyok tüzelve, és még mindig készen állok az indulásra" - kezdte beszédét a New Hampshire-i vesztes, majd zökkenőmentesen gratulált Hillary Clintonnak a győzelemhez, elismerve, hogy ellenfele hatalmas eredményt ért el.

Aztán jött a csavar. "Pár hete még senki sem képzelte, hogy ilyen eredményt érhetünk el. Felemeltétek a szavatok a változásért" - mennydörögte, egy pillanatra elfeledkezve arról, hogy egy napja még tíz pontos győzelmet jósoltak neki a közvélemény-kutatások. Ezért az elemző részen gyorsan át is ugrott, egészen odáig, hogy a nagy szavazati arány azt mutatja, hogy az emberek változást akarnak, hogy "ezúttal másképp kell történnie a dolgoknak". Ügyes húzás, végül is a változás az ő szövege volt, miért ne tartson ki mellette.

Aztán, mielőtt leírtuk volna, előrántott valamit rétori kalapjából, amivel megint bizonyította szónoki képességeit. Invokálta Kennedyt, invokálta a Nyugat meghódítóit, invokálta a nőket, és újabb szlogent adott hívei szájába: Yes, we can! Igen, meg tudjuk csinálni - mondta, hiszen az amerikai nép eddig oly sok lehetetlen dolgot hajtott végre. És ezzel máris kampányüzemmódba váltott, egy mondaton belül emlékezett meg a Spartanburg, dél-karolinai gyári munkásról és a nevadai tányérmosóról úgy, hogy még a Los Angeles-i fiatalokat is bele tudta keverni. Ahogy már korábban is írtuk, azért még neki sincs vége.

Update 05:30 Egy kis adalék az Obama-spinhez: a Politico szakijai szerint azokban a megyékben, ahonnan most az istennek sem jöttek be az eredmények, általában hamar végeznek a számlálással. Durhamról Hanoverről beszélünk, ahol Obama az egyetemek miatt sok szavaztot remélt. Azaz, visszatartották az eredményeket egészen addig, mígnem már mindegy volt. Ezért lehetett, hogy McCain, bár nem nyert nagyobb szavazatkülönbséggel, mint Clinton, már órákkal korábban biztos győztesnek számított. Isten hozta önöket az amerikai politika édes világában.