Halálos izgalmak Dél-Karolinában

2008.01.18. 12:16

Szombaton két kaukusz és egy előválasztás vár ránk, ideje belefutni a szokásos pofonba, nézzük, hogy állnak a jelöltek a közvélemény-kutatások szerint. Ez a poszt Dél-Karolinával foglalkozik, hiszen a tapasztalatok szerint az nyeri el a republikánus jelöltséget, aki győzni tud a kőkonzervatív republikánusok lakta államban.

[Update: Nevadáról ma biztosan nem írunk poll-összefoglalót, mert nagyon kevés felmérés készült, és ezek akkora szórást mutatnak, hogy következtessen belőlük az, akinek hét anyja van. A vállalkozó kedvűeknek:
A demokrata verseny a Pollsteren és a RealClearPoliticson
A republikánus verseny a Pollsteren és a RealClearPoliticson]

A legfrissebb felmérést John Zogby adta ki, a január 17-i eredményekkel frissített követő mérés John McCain biztos győzelmét jelzi előre, az új republikánus éllovas 29 százalékon áll. Őt Mike Huckabee követi 22 százalékkal, harmadik helyen pedig Mitt Romney áll 15 százalékkal. Rudy Giuliani a felmérés szerint megalázó 2 százaléknyi szavazatra számíthat csupán.

Ezek alapján akár lefutottnak is tűnhetne a szavazás, de hát New Hampshire és Michigan is lefutottnak tűnt. Két érdekességet emelnénk ki Zogby felméréséből. Mitt Romney egy nap alatt három százalékpontot erősödött, gyaníthatóan Rudy Giuliani kárára, aki pont ugyanennyit gyengült. Ami még ennél is érdekesebb, hogy korosztályosan teljesen szétszakadt a mezőny. A 18-29 évesek körében Romney vezet 33 százalékkal, a 30-49 évesek körében Huckabee 30 százalékkal, az 50-64 évesek között McCain 33 százalékkal. Ő dominálja a 65 évnél idősebbek mezőnyét is, megdöbbentő 42 százalékos támogatottsággal.

Zogby elemzése szerint amúgy a lendület Romneynál van. A három napos tracking-poll kezdetén, január 15-én McCain kétszámjegyű küölönbséggel vezetett, de csütörtökön, michigani győzelme másnapján Romney 19 százalékos eredményt ért el, McCain előnye Huckabeevel szemben pedig 3,2 százalékra csökkent. Azaz, még nagy meglepetés is lehet a végén, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az erősen konzervatív és vallásos államban mekkora tartalékai lehetnek Mike Huckabeenek.

A többi közvélemény-kutatótól január 16-i a legfrissebb mérés. Ezek átlaga McCain diadalát jelzi előre, bár a verseny nagyon szoros közte és Huckabee között. A legbiztosabb McCain-győzelmet az American Research Group jelzi előre, felmérésükben McCain 33, Huckabee 23, Romney 20 százalékon áll. A Rasmussen szerint McCain és Huckabee egyaránt 24, Romney 18 százalékra számíthat. Gyanítjuk, hogy vasárnap megint lesz mit elemezni a közvélemény-kutatások kudarcán.

Itt lehet kattintani a RealClearPolitics és a Pollster összefoglalóit.