Bush szerint nagyjából jól mennek a dolgok - mit szólnak a jelöltek?

2008.01.29. 06:12
Bush State of the Union beszédét a CNN kommentátora, Ed Henry, békülékenynek minősítette, de mit szólnak a jelöltek?

Bush, aki még mindig nem tudja a "nuclear" szót kiejteni (ragaszkodik a "nucular" hangzású, értelmetlen változathoz), nem tárt a hallgatóság elé semmi egetrengetőt: arra kérte a kongresszust, hogy támogassák a gazdaság azonnali serkentésére szóló programját és higyjék el, hogy Irakban hamarosan kitör a demokrácia és az al-Kaida terroristái már össze is szedelődzködtek. Ezek után még elmondta, hogy szeretné, hogyha az ő nevéhez fűződő adócsökkentések most már örökösen így maradnának és néhány szót még a globális felmelegedésre is vesztegetett, bár főleg Indiát és Kínát bíztatta arra, hogy szedjék össze magukat.

A CNN Anderson Cooper-e beharangozta, hogy a két vezető republikánus (Romney és McCain), valamint Clinton és Obama rögtön Bush beszéde után elmondják neki reakcióikat. Végül Clinton magyarázat nélkül az utolsó pillanatban lemondta, de a másik három jelöltet előben megkérdezte, hogy Bushról és egymásról mi is a véleményük.

Obama válasza már a YouTube-ra és Obama website-jára is azonnal felkerült. Szimpatikusan rámutat a Bush beszéd nyilvánvaló gyengeségeire, hazugságaira és ürességére és szembeállítja a Bush-féle milliomosoknak szóló örökös adócsökkentését az ő tervezett, milliónyi középosztálybeli polgárt megcélzó adócsökkentésével. Úgy tünik jót tett Obama önbizalmának Ted Kennedy támogatása és a Dél-Karolinai győzelem. Bush beszéde alatt végig az öreg szenátor mellett ücsörgött, kerülve Hillary tekintetét (a CNN tudosítói többször elmondták, hogy nem fogott kezet egymással a két jelölt).

Hillary örül Bush beszédének a hírek szerint, de leginkább azért mert ez az utolsó.  Anderson Cooper csalódott volt, hogy nem jelent meg a megbeszélt  interjúra, de  csak találgatni lehet, hogy vajon miért mondta le hirtelenjében. Clinton, akinek van ugyan egy saját Kennedy-je, Robert F. Kennedy Jr. személyében, talán nem állt készen a Kennedy-gyüjtő versenyt 2-1-re megnyerő Obamával kapcsolatos kérdésekkel szembesülni. De legalább elmodhatjuk, hogy kifejezetten jól nézett ki a piros kosztümkabátjában, gyakrabban kéne ilyen szép színes ruhákat hordania.

Romney és McCain is elmondták visszafogottan hízelgő véleményüket Bush beszédéről, de - feltételezem a holnapi floridai megmérettetésre való tekintettel - inkább egymással kapcsolatos, egyáltalán nem visszafogottan negatív véleményük kifejtésével töltötték az időt. Az elmúlt napok szópárbaját folytatva, személyeskedéssel vádolták egymást, s iziben személyeskedtek is egy sort. McCain hamuszürke arcszíne ellenére még mindig jóval szimpatikusabb, mint a corporate király Romney, de majd holnap elválik, hogy mit is gondol Florida jó népe.