Miről szól a floridai előválasztás

2008.01.30. 01:01

Egy gyors összefoglaló az újonnan érkezők kedvéért. Floridában a republikánusok és a demokraták is előválasztásokat tartottak, a szavazófülkék egy perce zártak. A demokraták előválasztására nem sok szót vesztegetünk, a pártközpont az előválasztás túl korai időpontja miatt megfosztotta az államot a jelölőgyűlési delegáltjaitól. Az államban kötelező kampánycsend volt, ezt Barack Obamáék szerint Hillary Clinton sértette meg pénzgyűjtéssel, Clintonék szerint pedig Obama, azzal, hogy a február 5-i szuperkedd előtt országosan hirdet, márpedig tévé Floridában is van. Mindenesetre a választás eredménye nem tekinthető reálisnak, súlya pedig a delegáltak letiltása miatt csekély.

Mennyivel érdekesebb a helyzet a republikánusoknál. Náluk az utolsó közvélemény-kutatások szerint döntetlenre áll a verseny John McCain és Mitt Romney között. A Zogby International részletes mérései McCain hajszálnyi fölényét mutatták, de a harmadik helyért folyó küzdelem Rudy Giuliani és Mike Huckabee között ezek szerint is döntetlen. Pedig utóbbi két jelölt az életéért küzd, bár különböző okokból.

Mike Huckabee iowai győzelme óta nem tudott kiugró eredményt elérni, Dél-Karolinában, ahol elvileg az ő keresztény-konzervatív nézetrendszerével nehéz veszíteni, kikapott barátjától, John McCaintől. A kampánynak eleve kevés pénzzel futott neki, ami mostanra már el is fogyott, kampánystábja egy része elszelelt, a másik ingyen dolgozik. Mivel itt sem érhet el semmit, ezzel nagyjából vége is elnöki álmainak.

Giuliani esete még érdekesebb. A volt New York-i polgármester, aki tavaly még a fő esélyes volt, fura taktikával szállt be az elnökválasztási küzdelembe. Országos népszerűségére alapozva csak Floridában, közvetlenül a jelölőgyűlési delelgáltak javáról döntő szuperkedd előtt szállt csak be a versenybe. Ami jó ötletnek is tűnhetett tavaly, de januárban mindkét párt a vártnál nagyobb tömegeket mozgósított előválasztásain, így a többiek lendületbe jöttek, Giuliani pedig meredeken zuhanni kezdett. És most, hogy az elköltött dollármilliók ellenére is csak harmadik lehet, a zuhanás megállíthatatlannak tűnik.

Az élen állók küzdelmének meg még nagyobb a tétje. Aki nyer, hatalmas lendületet kaphat a szuperkedd előtt. Ha a nyertes John McCain lesz, azon sem lepődnénk meg, ha szuperkedden már az is kiderülne, ki lesz a republikánusok elnökjelöltje. A szoros eredményre tekintettel úgy öt óra múlva jóval okosabbak leszünk.