A világban egy hétig tart a szuperkedd

2008.02.06. 00:23

A szuperkedd államaiban a szavazás már lezárult, jelenleg a pontos delegáltak kiszámolására várunk (update 09:12). Ugyanakkor a demokratáknál néhány delegált sorsa egy ideig még biztosan a levegőben lóg majd. A Demokrata Párt hivatalos szervezetén, az 1964-ben létrehozott Democrats Abroadon keresztül ugyanis a külföldön élő amerikaiak is részt vehetnek a demokrata előválasztáson, ráadásul 2008-ban külön hét kötött delegáltat is kiosztottak nekik a szuperkeddre.

A csaknem száz országban jelen lévő szervezet segítségével akár hatmillió külföldön élő amerikai állampolgár is leadhatja szavazatát az úgynevezett „globális előválasztás” keretében, ami egy héten keresztül, február 5-től 12-ig tart. A Democrats Abroad ráadásul a korábbi évek negatív tapasztalataiból (nem mindenhol lehetett szavazni, sok szavazat végül elkeveredett) tanulva ezúttal formabontó módon lehetővé tette, hogy a szervezet honlapján regisztrálók már interneten, faxon vagy levélben is leadhassák szavazatukat. Az internettel szemben bizalmatlanok számára ugyanakkor 34 országban továbbra is lehet hagyományos szavazóhelyiségekben, személyesen is szavazni.

A megújult rendszer hetekig tartó reklámozásának köszönhetően óriási az érdeklődés: több száz demokrata regisztrált például Indonéziában, ahol Obama 6 és 10 éves kora között élt édesanyjával. Az első tengerentúli eredmények is innen futottak be: száznál valamivel többen gyűltek össze a főváros J. W. Marriott hoteljében, közülük négyből hárman Obamát, egynegyedük pedig Clintont választotta. Az exit pollok alapján Tokióban is Obama kapta a több szavazatot. A legtöbb személyesen is megjelenő választót Londonban várják, ahol akár hétszáznál is több demokrata adhatja le a hagyományos módon szavazatát.

Elsősorban az internetes szavazási lehetőségnek köszönhetően a külföldi elemzők mindenképpen Obama nagyarányú győzelmét várják a Democrats Abroad szervezeten belül választó amerikaiak körében. A Daily Kos például ennek megfelelően 5-2 arányban Obamának adja a több delegáltat.

A külföldi szavazáshoz tartozik, hogy a 65 ezer lakosú Amerikai Szamoán külön választanak 3 delegáltat, így összesen 10 kötött delegált sorsa múlik az államokon kívül élőkön. A Hawaii és Új-Zéland között fekvő szigetcsoport demokrata kormányzója, Togiola Tulafono Hillary Clintont támogatja, ezért a legvalószínűbb a 2-1-es leosztás Hillarynek. (Update: Semmi meglepő nem történt, Clinton az előrejelzéseknek megfelelően 2 delegáltat, Obama pedig egyet szerzett.)