Kansas a hazai versenyző mellett

2008.02.06. 03:08

Kansas-ben 12 százalékos állás mellett Obama 74 százalékkal vezet a 26 százalékon álló Clinton előtt. Nem sok felmérést ismertünk Kansas-ből, ennek ellenére szerintünk több okból is Barack Obamának állt a zászló.

Már az hatalmas jó pont volt a kaukuszra készülő demokraták szemében, hogy a dél-karolinai kiütéses győzelem után néhány nappal egyedüli demokrata jelöltként Obama felkereste a hagyományosan republikánus erősségnek számító államot. Az sem elhanyagolható elem, hogy az El Doradóban tartott rendezvényen a demokrata kormányzó Kathleen Sebelius a lelkes tömeg előtt támogatásáról biztosította az illinois-i szenátort.

A másnapi lapok ráadásul egymás után szólaltattk meg az elérzékenyült embereket, akik teljesen a szívükbe zárták a hazai fiúnak tartott Obamát: az illinois-i szenátor ugyanis felidézte, hogy valóban rokoni szálak fűzik az államhoz, mivel nagyszülei sokáig El Doradóban éltek és csak azután költöztek el, hogy az édesanyja hat éves lett.

Az sem mellékes a tippünkben, hogy Hillaryvel ellentétben Obamának van helyi irodája az államban, és az eddig is bebizonyosodott, hogy az emberei jól megszervezik a grassroot kampányokat. Obama emellett kétszer annyi pénzt gyűjtött össze az Kansas-ben, mint Hillary. Mindent egybevetve, szerintünk biztos Obama győzelem várható.