Nem mindenkinél nyerő a Jelölt McCain

2008.02.09. 23:54

Így zajlik az előválasztás

A republikánusoknál minden bizonnyal már eldőlt az elnökjelöltség sorsa, mivel a szuperkedd után és Mitt Romney visszalépésével John McCainnek csaknem 500 delegált előnye van a második helyen álló Mike Huckabee-vel szemben. Ugyanakkor a szombati választások mégis jelzésértékűek lehetnek: jól le lehet majd mérni az egyértelmű esélyessé váló, mérsékeltebb McCain elutasítottságának mértékét az erősen konzervatív szavazók körében.

Az első eredmény nem sok jót jelent McCainnak: Mike Huckabee nagy fölénnyel megnyerte a Kansas-i republikánus kaukuszt, 59,58 százalékkal lett első a 23,5 százalékos McCain előtt, nem mellékesen pedig Ron Paul is szerzett 11,18 százalékot. Az utóbbi napokban lehetett számítani a sokak szerint már feleslegesen kampányoló Huckabee erősödésére, miután az állam legnagyobb abortuszt ellenző szervezete is mellé állt, ugyanakkor előzetesen az állami republikánus vezetés támogatása McCain és az akkor még versenyben lévő Romney között oszlott meg.

Huck főlényes győzelme mindenképpen fontos jelzés McCain felé, hogy az erősen konzervatív bázis jelenleg még nem érzi úgy, hogy mindenképpen fel kellene sorakoznia a szuperkedd után egyértelmű republikánus esélyes mögé. Másrészt Kansasben amúgy is Huckabee számított esélyesebbnek.

Kansas után először Washingtonból futnak majd be az eredmények, ahol a republikánusoknál egyébként kevesebbet ér a szombati kaukusz, mint a demokratáknál. Az állam 37 kötött delegáltjából a jelöltek csak 18-at osztanak ki a kaukuszon, a maradék 19 a tíz nappal később megrendezett előválasztásra marad. Utoljára a louisianai előválasztásról lesz végeredmény, ahol megint a konzervatív szavazók helyezkedésére érdemes figyelni, és ahol, lévén déli államról van szó, ismét csak a Huck számít esélyesebbnek.  • Hírek
  • Bankszámla