Ez Obama hétvégéje volt

2008.02.11. 01:41

Ötből öt győzelmet szerzett február 9-10-én Barack Obama a demokraták előválasztási küzdelmeiben. A szombati négy győzelem nem volt meglepetés, talán csak a győzelmek aránya okozott meglepetést.

Vasárnapi győzelme maine-i kaukuszon azonban kiemelkedő siker, előzetesen Hillary Clinton számított esélyesebbnek, annak ellenére is, hogy a kaukuszoló államokban Obama szokott jobban szerepelni.

Obama végül a várakozások ellenére 17 pontot vert riválisára. Bár Maine-ben csupán 24 küldöttet osztottak szét - Obama 15, Clinton 9 delegálttal gazdagodott -, mégis ez lehet a legjelentősebb sikere a hétvégén. Ez ugyanis arra utal, hogy a szuperkeddi eredmények őt hozták lendületbe.

Amivel február hátralevő részében bőven élhet is. A szuperkedd után 10 szavazás volt a demokraták februári menetrendjében, és ezek közül Clintonnak csak Maine-ben volt esélye a győzelemre. Obama kedden a fővárosban, Marylandben és Virginiában folytathatja sikerszériáját, amit egy héttel később Wisconsinban és Hawaii-on zárhat.

Clintonnak leghamarabb március 4-én, Ohióban, Rhode Islanden, Vermontban és Texasban van reménye a szépítésre, hacsak nem töri meg kampányát Obama sikerszériája. Igaz, a két kis államot, a New Yorkkal szomszédos Rhode Islandet és Vermontot minden körülmények között nyernie kéne.

Összességében azonban nem tisztult a kép. Továbbra sem tűnik valószínűnek, hogy akár Obama, akár Clinton még az előválasztásokon megszerezze a jelölés elnyeréséhez szükséges 2025 demokrata küldöttet. A kérdés csupán az, hogy melyikük érkezik előnnyel, és mekkorával az augusztus végi denveri kongresszusra, ahol majd kemény bozótharcokban eldől, ki szállhat harcba novemberben a republikánusokkal.