Oda a biztos Clinton-győzelem atyja

2008.02.14. 14:50

Hillary Clinton kampánycsapatában a nagy megújulás jegyében kedden a helyettes kampányfőnök is követte a kampány két nappal korábban lecserélt vezetőjét, és lemondott. Mike Henry kirúgása ugyan várható volt, mivel az elküldött kampányfőnök Patti Solis Doyle emberének számított, személye mégis nagy veszteség a kiélezett versenyben.

Henry szakértelmét leginkább az bizonyítja, hogy - mint kiderült, a leginkább előrelátóan - az utolsó pillanatig győzködte Clintont, hogy hagyja ki a kampányt a számára több szempontból is kedvezőtlennek tartott Iowában. A stratéga szerint ezzel a módszerrel teljesen elértékteleníthették volna a nyitó kaukusz eredményét, Clinton azonban nem hallgatott rá, mert már a legelején biztosítani akarta jelöltségét. Hillary végül csak a megalázó harmadik helyen végzett Iowában, az azóta esélyessé előlépett Barack Obama pedig repülőrajtot vett.

A január eleje óta történtek ismeretében talán nem nagy merészség kijelenteni, hogy Henry stratégiájával a szuperkedd a végső győzelmet jelenthette volna Clintonnak, aki ehelyett most azért dolgozhat, hogy március 4-én Texasban és Ohióban elsöprő győzelmekkel megtörje Obama lendületét és egyáltalán kiegyenlítsen a delegáltak számában.

Ha már a kampánystratégáknál tartunk, szerdán David Wilhelm, Bill Clinton 1992-es nyertes kampányának vezetője bejelentette, hogy Barack Obama jelöltségét támogatja. A nagy skalpnak számító Wilhelm álláspontja azért is különösen fontos, mivel korábban a pártvezetést megtestesítő Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) elnöke is volt, ezért kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik a demokrata jelölt kiválasztásában majd kulcsfontosságú szuperdelegáltak között.

A kampányguru nem mellékesen Ohióban él, ezért fontos helyi szövetségest jelent Obamának a március 4-i előválasztáshoz, amin Hillary a favorit. Wilhelm nyilatkozatában elmondta, hogy Obamát tartja az esélyesebb jelöltnek, amiben nem kis szerepe van a profi kampánycsapatnak. "Felismerem a kiváló szervezést, és az Obama kampány - ha nyer, ha veszít - mindenképpen modellként szolgálhat bárki számára" - dicsérte hozzáértőként az esélyest szinte a semmiből felépítő embereket.