Obama bevette az elnöki irodát

2008.02.15. 19:00

Barack Obama egyelőre még a demokrata elnökjelöltséget sem nyerte el, de a washingtoni Madame Tussauds múzeumban már meg is előlegezték neki a győzelmet a novemberi elnökválasztáson: az egyre esélyesebb demokrata jelölt élethű viaszszobrát leleplezésekor rögtön az elnöki íróasztal mögé állították a Fehér Ház ovális irodájának másolatában.

Mintha csak előrevetítették volna, hogy elnökjelöltsége esetén legnagyobb riválisának is támogatnia kell majd a fiatal szenátort (természetesen fordított esetben ez Obamára is igaz), az ünnepélyes eseményen a szoba bal oldalán a Clinton házaspár viaszszobrai integettek mosolyogva. Jobb oldalra John F. és Jacqueline Kennedyt állították, ezzel is jelezve, hogy a Kennedy család prominensei néhány hete már felsorakoztak az illinois-i szenátor mögött, akit egyébként is gyakran hasonlítanak a néhai elnökhöz. (ABC News, The New York Times)

„Mivel éppen választási időszak van, azt mondtuk magunkban: Hmm, miért ne vázoljuk fel a választás egyik lehetséges végeredményét?” - tette fel a kérdést a megnyitón a múzeum szóvivője. Shameka Lloyd ugyanakkor a figurák elhelyezése kapcsán sietett hozzátenni, hogy intézményük nem áll ki hivatalosan egyik vagy másik jelölt mellett sem, Obama előkelő pozíciója valójában csupán arra szolgál, hogy a tárlatra és annak legújabb lakójára irányítsa a média figyelmét. A sportszerűség jegyében éppen ezért az első fényképek és felvételek után Hillary Clinton szobrát is berakták Obama mellé az íróasztal mögé, hogy a kiélezett versenyben legalább egyszer nyugodtan mosolyoghasson egymás mellett a két rivális. Lloyd hozzátette, hogy a múzeum szobrait egyébként is teljesen egyenlőként kezelik. „Egy nap talán még Beyoncé is az elnöki irodában mutatkozik be” - próbálta viccesen alátámasztani állítását.

A magabiztosan, mellkasa előtt összekulcsolt kézzel mosolygó Obama hasonmás teljesen lenyűgözte a szobor leleplezésén jelenlévőket, akik közül többen már régóta várták az elnökjelölt beköltözését a múzeumba. A szóvivő szerint az emberek folyamatosan Obamát látják az újságokban és a tévében, és a jelölt népszerűségével egyértelműen kiérdemelte a helyét a híres Madame Tussauds viaszmások között. „A látogatóink túlnyomó többsége vágyott már egy Barack Obama figurára, most megkapták.” A múzeum részéről azt is elmondták, hogy kellő népakarat esetén a novemberi elnökválasztásig még John McCain és Mike Huckabee viaszszobra is bemutatkozhat az ovális irodában.

Általában az igazi híresség is segít a Madame Tussauds múzeum londoni művészeinek a hasonmás elkészítésében, azonban Obama esetében a jelölt közreműködése nélkül, rengeteg videófelvétel és fénykép alapján hozták létre több hónap alatt a tökéletesen élethű viaszbábut. Hillary Clinton figuráját még 2007-ben leplezték le New Yorkban, és a múzeum illetékesei szerint a valódi elnökjelölt egyszerűen imádta viaszmását. A megnyitó után egyébként az összes viaszbábu átkerült az elnöki irodából a szokásos kiállító terembe, ahol így már bárki a 2008-as elnökválasztás egyik legnagyobb esélyesévé váló Obamával is kedvére fényképezkedhet.