Obama az USA-n kívül is tarolt

2008.02.22. 00:35

Barack Obama zsinórban tizenegyedik győzelmét is elkönyvelhette a szuperkedd óta: a Democrats Abroad közleménye szerint nagy fölénnyel, a szavazatok 65 százalékával megnyerte a szervezet külföldön élő amerikaiak részvételével tartott világkörüli előválasztását. Hillary Clinton 32 százalékot szerzett.

A szervezet részéről hozzátették, hogy az Antarktisztól Zambiáig, vagyis A-tól Z-ig a világ minden pontjáról érkeztek szavazatok. A teljes pontosság kedvéért, a február 5-i szuperkedden kezdődő és egy héten át, február 12-ig tartó szavazás során a külföldön élő amerikaiak számára 33 országban állítottak fel szavazóhelyiségeket, de egyedülálló módon, levélben, faxon vagy az interneten keresztül összesen 164 országból vagy külterületről vehettek részt a demokrata előválasztási folyamatban. A végeredmények alapján szinte minden országban nagy fölénnyel nyert Obama, ugyanakkor Hillarynek sikerült felülkerekednie példáull Izraelben, Dominikán és a Fülöp-szigeteken. Összesen 22 755-en szavaztak a Democrats Abroadon keresztül, ebből Obama 14 937, Clinton pedig 7 439 szavazatot kapott.

A szervezet segítségével szavazók 14 kötött delegáltat juttathattak az augusztusi jelöltállító gyűlésre, hozzájuk csatlakozik még 8 szuperdelegált is. Ugyanakkor mindannyian csak fél szavazattal rendelkeznek, ezért a hagyományos értelemben csak 7 kötött és 4 szuperdelegáltnak felelnek majd meg. Egyelőre annyit lehet tudni a delegáltak eloszlásáról, hogy két-két szuperdelegált állt Obama, illetve Clinton mellé, a kötöttek közül pedig 5-4 arányban osztottak ki eddig Obamának és Hillarynek. Vagyis 4 kötött (ezek többségét biztosan Obama kapja meg) és 4 szuperdelegált sorsa még ismeretlen.