Kijött a Bradley-hatás?

2008.03.05. 05:37

Az amerikai közvélemény-kutatók egyik rémálma az úgynevezet Bradley-hatás. A jelenség Tom Bradley Los Angeles-i polgármesterről kapta a nevét. Az afroamerikai Bradley 1982-ben demokrata színekben indult Kalifornia kormányzóságáért fehér republikánus riválisa, George Deukmejian ellen. A választást megelőző felmérések és az exit pollok Bradley győzelmét mutatták, olyannyira, hogy több újság és tévé ezekre alapozva ki is hirdette győzelmét. A szavazatok összegzése után azonban Deukmajian aratott győzelmet.

A jelenséget elemezve a szociológusok egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy igen sok fehér szavazó egyszerűen hazudott a közvélemény-kutatóknak, amikor a fekete jelölt támogatójának vallotta magát.

És hogy ez miért merült most fel? Mert Hillary Clinton a jelenlegi adatok szerint elsöprő győzelmet arathat Ohióban, ahol a legtöbb felmérés legfeljebb hat pontos előnyét mutatta, a szavazói csoportok méretét legjobban felbecslő Zogby International pedig döntetlent jósolt. Az exit pollok még Zogby mérését erősítették meg, rendkívül szoros versenyt, legfeljebb egy-két pontos Clinton-előnyt mutattak. Igaz, a szavazókörökből távozók megkérdezésén alapuló felmérésekből már az is látszott, hogy az állam fehér lakossága elsöprő többséggel Clintont támogatta.